Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tarımdaki güncel gelişmelere dair Yeni Kıroba gazetesinin sorularını yanıtladı. Kuraklık tehdidi karşısında dört gözle yağmur sezonunu beklediklerini anlatan Kendirlioğlu, zeytinyağında oluşan fiyattan memnun olduklarını ifade etti.
Kendirlioğlu, “Başta bizim önceliğimiz barajlarımızın boş olması. Yaz sulama sezonunda barajlarımızdaki tamamen bitti. Tarımsal sulama anlamında barajlarımız boş. Dört gözle yağmur sezonunu bekliyoruz. Geçen haftalar içerisinde zaman zaman yağışlar oldu. Tabii bunlar yeterli değil. Bizim en büyük beklentimiz yükseklere kar yağması. Yeraltı sularını, mevcut barajları besler. Kış ayları en çok yağış alınan aylar. Çok daha fazla yağmur veya kar yağması gerekir ki, barajlarımız dolsun. Temennimiz, önümüzdeki sezonda sıkıntısız bir yıl yaşamak. Daha önce de bahsettiğim gibi vahşi sulamadan derhal vazgeçmemiz lazım. Vahşi sulamada kullanılan suyun yarısından daha az suyla mevcut alanları sulamamız mümkün. Bunun için de damlama, yağmurlama tarzında modern sulama tekniklerinin kullanılması gerekiyor. Su zengini bir ülke değiliz. Kuraklık hem ilimiz hem ülkemiz için çok büyük sıkıntılara gebe. İş işten geçmeden önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.
“ZEYTİNYAĞI UCUZDU, GERÇEK DEĞERİNİ BULDU”
Pamuk hasadının çok büyük oranda tamamlandığını aktaran Kendirlioğlu, “Kışlık ekimler başladı. Buğday, arpa, yonca ve sebze ekimleri başladı. Zeytin ve zeytinyağında fiyatlar gayet iyi. Hatta umduğumuzdan daha iyi. Zeytinyağı gerçek değerini ancak buldu. İnsanlar ‘çok pahalandı’ diyor ama gerçek değerini ancak buldu. Şu anda zeytinyağının litre fiyatı ortalama 250 lira civarında. Zeytinyağı pahalanmadı, zamlanmadı. Zeytinyağı zaten ucuzdu gerçek değerini buldu. İşin garip tarafı da şu an yok yılı içindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
“ÜÇÜNÜN BİR ARADA OLMASI ÇOK NADİR”
Tarımdaki 3 ana kuraldan söz eden Kendirlioğlu, “Başta rekolte, birim alandaki en yüksek verim. İkincisi kalite, üçüncüsü de fiyat. Biz önce mevcut alanda ne kadar üretim yaparız buna bakarız. Bir de ürettiğimiz ürünün kalitesine bakarız. Üçünün aynı anda olması çok nadir oluyor. Şu anda zeytinyağı fiyatı iyi ama ürün yok veya az. İncirde de kalite oranıyla ilgili sıkıntımız var. kestanede gerçekten iyi fiyatımız var ama yüzde 30’lara, 40’lara varan rekolte eksikliği var. Fiyat güzel, kalite güzel ama rekoltede sıkıntı var. Pamukta da ortalama bir durum söz konusu. Her üründe olduğu gibi bir miktar rekolte düşüşü var ama fiyatlar çok kötü. Geçen yılın aynısı. Çiftçi tabiatla uğraşıyor. Tabiatın getirdiği koşullar kalite ve verimi etkiliyor” sözlerine yer verdi. (KIVANÇ UĞUR)