Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yasa teklifi, geçtiğimiz günlerde parlamentoda kabul edilerek, yasalaştı.
Kanunla konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar kapsam dışında tutuldu.
Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması gerekecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.
İzin belgesi vermeye, Bakanlık yetkili olacak ve bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilecek. Belge ve plaket ücretleri, Bakanlıkça belirlenecek. Kanunla izinsiz kiralama faaliyeti yapanlara ve izin belgesi sahiplerine yönelik idari yaptırımlar da belirleniyor.
İZİNSİZ KİRALAMAYA DEVAM EDENE 500 BİN LİRA CEZA
Buna göre, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
“BELLİ BİR GELİR DÜZEYİNDEKİLERİ İLGİLENDİRİYOR”
Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, Yeni Kıroba’ya yaptığı açıklamada, “Sonuçta baktığımızda bunun bir izni varsa bunların tescil edilmesi, kiraya verenlerin mükellefiyet tesis ettirmesi gerekir. Günlük, haftalık, sezonluk kiralardan bahsediyorsak bunun bir vergisi olur. Ama tabii ki yazlık yerlerde, turistik yerlerde bu şekilde kiralamalara bu kişiler katlanırlar. Kişinin tatil yapma niyeti varsa, bu şekilde ev kiralıyorsa vergisini ödeyebilir. Belli gelir düzeyinin üstündeki kişileri ilgilendiren bir konu. Hayatını zor geçiren insanlar, turistik bölgelerde yazlık ev kiralayıp günlüğü 2 – 3 bin liradan kiralama yapacak durumda değil. bunu belli bir gelir seviyesindeki insanlar yapar. Daha üstündekiler 5 yıldızlı otelleri tercih eder. Bununla beraber yabancılar da kiralayabilir” dedi.
Konut sahibinin bu durumu kiracıya yansıtacağını savunan Durmaz, “Öncelikli sorunumuz bu değil. Öncelikli sorunumuz orta ve düşük gelirlilerin kiracıyla ev sahibi arasında yaşadığı sorunlardır bana göre. Bu, belli bir gelir düzeyinin üzerindeki kişileri ilgilendiriyor. İnsanlar gelir elde ediyorsa vergisini ödesin. Vergisiz kazancı desteklemiyoruz. Kayıt dışılığa karşıyız” ifadelerini kullandı.
“KAYIT DIŞILIK ÖNLENİR”
Kuşadası Turizm Derneği Başkanı Bülent İlbahar ise “Devlet bunu vergi amaçlı yapıyor. Vergi kaçırılmasın deniyor. Kayıt dışı kiraya veren çok sayıda kişi var. Bununla nasıl baş edilecek bilmiyorum. Oteller çok pahalı. Eskisi gibi değil. İnsanlar ev kiralıyor. 5 – 6 kişi kalıyorlar. Kendi yemeklerini yapıyorlar. Bu bakımdan aileler için son derece ideal. Bence iyi olur. Otellerin fiyatları çok yükseldi. Büyük otellerin fiyatları çok arttı. Benim görüşüm, bu düzenlemenin devlete faydası olur. Ev sahipleri de uzun vadeli kiracı istemiyor. Bir haftalık, bir aylık kiraya veriyor. Kayıt altına alınırsa daha iyi olur. Kimin nereyi verdiği belli olur. Bizim yönümüzden kalite artar. Devlet para kazanır. Kayıt dışılığı önlemiş olur” görüşlerini dile getirdi. (KIVANÇ UĞUR)