Son indirimle birlikte litresi 38 liradan satılan motorin, çiftçilerin en önemli harcama kalemlerinin başında geliyor. Pamuk tarımında dekarda 25 litre motorin kullandıklarını hatırlatan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın 2016’daki ‘Mazotun yarısı sizden yarısı bizden’ söylemini hatırlatarak, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu.
Yeni Kıroba’ya konuşan Kendirlioğlu, “Akaryakıt bizim için en önemli maliyetlerden birisi. Özellikle pamuk gibi çok meşakkatli bir üründe dekarda 20 ila 30 litre arasında akaryakıt kullanılıyor. Tabii bu ürünlere göre değişiyor ama en büyük girdi maliyetlerimizin başında akaryakıt geliyor. Daha düne kadar 20 lira olan akaryakıtın hızla 40 – 41 liralara gelmesi bizi zora soktu. Bir miktar indirim yapıldı ama yeterli olması mümkün değil. Çiftçiye gerçek anlamda destek verilmeli. Şu anda çiftçilerimize verilen desteklemeler, bizleri çok tatmin etmiyor. Gerçek anlamda bir destekleme olsa bunu her zaman söyleriz” dedi.
“DESTEKLEMELER, ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR”
Kendirlioğlu, “Her zaman söylüyorum. Sayın Binali Yıldırım başbakanken ‘Mazotun yarısı sizden yarısı bizden’ demişti. Dekarda 25 litre mazot kullandığımızda bin lira yapar. Yüzde 50’si 500 lira yapar. Buna benzer bir destekleme bizi rahatlatır. Desteklemeleri birim üzerinden değil, yüzde üzerinden istiyoruz. Fiyat kaç para olursa olsun belli bir oranı olmalı. Rakam önemli değil, oran önemli. Çünkü verilen destekleme ilk etapta iyiymiş gibi gözüküyor ama enflasyon karşısında eriyip gidiyor” görüşlerini dile getirdi.
“PAMUĞUN MALİYETİ YÜKSEK”
Bu yıl pamuk hasadının yaklaşık 10 günlük gecikmeyle başladığını kaydeden Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Bu da hava şartlarından kaynaklı ekimin geç olması ve ürünün biraz daha geç büyümesiyle alakalı. Hava şartları elverirse 40 gün içinde hasadın yüzde 90’ını gerçekleştiririz. Pamuk yağmuru sevmez. Bugünlerde pamuk çiftçisi adına yağmuru istemeyiz açıkçası. Pamuğun maliyeti çok yüksek. Meşakkatli bir ürün. Bebek gibi bakım istiyor. Nisandan başlayarak kasım sonuna kadar süreç gerekiyor. Bizim hesaplarımıza göre dekar başında ortalama 10 ila 13 bin lira arasında maliyet söz konusu.”
“TEDİRGİNLİK YAŞANIYOR”
“Ortalamaya baktığımızda bugünkü fiyatlar geçen yılın hemen hemen aynısı” diyen Kendirlioğlu, “Geçen seneden bu yana hemen hemen her şeye zam geldi. Akaryakıt, gübre, zirai ilaç, tohum ve işçilikte büyük maliyet artışları yaşandı. Ama sattığımız geçen senenin aynısı olunca çiftçilerimiz arasında tedirginlik yaşanıyor. Sonuçta bu bizim mesleğimiz, bu meslekten para kazanmamız gerekiyor. 1 lira 60 kuruş olan prim revize edilmeli. 5 lira civarında bir prim talebimiz var ama şu anki görüntü 1 lira 60 kuruş olacak gibi. Pamukta iyi fiyatlar oluştuğu zaman prim önemli değil. Bugün pamukta 30 lira civarında fiyat söz konusu olsaydı prim çok önemli olmazdı ama bu tür yıllarda prim desteği çok önemli. Desteklemeler günümüze göre revize edilmeli” diye konuştu.
“MAKUL FİYATI BELİRLEDİK”
Kendirlioğlu, “Aydın tarımında bugünlerde en çok konuştuğumuz konulardan biri de hasat makinelerinin dekar fiyatını belirledik. 950 lira gibi bir fiyat belirledik. Ancak bu fiyat başka şekilde değerlendirilebiliyor. Bu geminin içinde hep beraberiz. Makine sahipleri de aynı zamanda çiftçi. Olabilecek en makul fiyatı belirledik diye düşünüyorum. Genelde bir memnuniyet var ama eleştirenler de olacak. Bu gayet doğal. Sonuçta bir rakamın ortaya çıkması gerekiyor. Bizim açıkladığımız fiyat, tavsiye niteliğinde. Sağ olsunlar, genelde bu fiyata uyuluyor” diyerek sözlerini tamamladı. (KIVANÇ UĞUR)