YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024", üniversiteleri "eğitim ve öğretim", "araştırma-geliştirme", "proje ve yayın", "uluslararasılaşma", "sürdürülebilirlik" ile "topluma hizmet ve sosyal sorumluluk" kategorilerinde değerlendirerek, yükseköğretime yaptıkları katkı ve sağladıkları gelişmeye göre hazırlandı.

MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı

YÖKSİS veri tabanı başta olmak üzere kamu ve bağımsız kaynaklardan alınan veriler kullanılarak hazırlanan raporda, üniversiteler 64 göstergeye göre değerlendirildi.

Rapora göre, 2022'de 6,4 ay olan "üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi" 2023'te 4,5 ay olarak gerçekleşti.

Üniversitelerin doktora programlarından mezun sayısı ise artış göstererek 11 bin 290'dan 13 bin 561'e ulaştı.

Uluslararası sıralamalarda yükselme devam ediyor

YÖK'ün raporuna göre, Türk üniversiteleri dünya üniversite sıralama sistemlerinde yükselmeye devam ediyor.

2022'de Times Higher Education (THE) sıralamasında Türkiye'den 58 üniversite yer alırken, 2023'te bu sayı 75'e yükseldi. Quacquarelli Symonds'da (QS) ise 2022'de 24 üniversite bulunurken, 2023'te 25 üniversite sıralamada yer aldı.

Ayrıca, dünyanın en prestijli sıralamaları olan THE'da 3, QS'te ise 2 Türk üniversitesi, dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girme başarısı gösterdi.

Türkiye'ye gelen uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı sayısı arttı

Rapora göre, Türkiye'deki üniversitelerde uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı sayısında artış kaydedildi.

Türkiye'ye gelen uluslararası öğrenci oranı yüzde 6,23'ten yüzde 7,1'e yükseldi. Değişim programları kapsamında Türkiye'ye gelen öğretim elemanı sayısı da arttı. Bu kapsamda üniversite başına düşen uluslararası öğretim elemanı oranı, 2023'te 13,2'den 16,6'ya yükseldi.

Kaynak: AA