TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, TÜRSAB'a ulaşan ihbar ve şikayetlerde sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen tatil dolandırıcılığı vakalarında son yıllarda ciddi bir artış yaşandığını belirtti.
Dolandırıcılık vakalarının tamamının TÜRSAB'a ulaşmadığını aktaran Bağlıkaya, şöyle devam etti:
"Birlik olarak bize yapılan ihbar ve şikayetlere bakıldığında, dolandırıcı sayfalarla ilgili gelen ihbar sayısı 2022 itibarıyla 319 iken, 2023'te bu sayı yaklaşık üç kat artarak 920'ye yükseldi. Emniyet güçlerimiz ve devletimizin ilgili makamlarıyla koordineli biçimde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2024'te bu sayının nispeten gerilediğini gördük. 2024'te dolandırıcı sayfa ihbarı 868 olarak kayıtlarımıza geçti. Ancak toplam mağdur sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Hedefimiz ilgili mercilerle ortak hareket ederek bu sayıları olabildiğince azaltmak."
Tatil veya seyahat alımlarında dolandırıcılıkların büyük kısmının Instagram üzerinden oluşturulan sahte hesaplar üzerinden gerçekleştirildiğini vurgulayan Bağlıkaya, sahte hesaplar üzerinden iletişim için WhatsApp numarası paylaşıldığını ve dolandırıcıların temaslarını bu numaralar üzerinden yaptığını anlattı.
Bağlıkaya, tatil ve seyahat satışlarında dolandırıcılık vakalarının dönem dönem farklı alanlarda öne çıktığının altını çizdi.
Salgın süreci ve sonrasında villa kiralamalarında dolandırıcılık vakalarının daha çok yaşandığını, son zamanlarda bungalov turizminde bu tip olayların sık yaşanmaya başladığını belirten Bağlıkaya, "Dolandırıcılık girişimleri daha çok bayram tatili, ara tatil, yarıyıl tatili gibi dönemlerde yoğunlaşıyor. Biz de bu dönemler başta olmak üzere her fırsatta bu tür vakalara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz." diye konuştu.