Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası iştiraki olan Türkiye Kalkınma Fonu’nun son dönem çalışmalarını AA muhabirine değerlendiren Altuğ, TKF'nin hem mevzuatla verilen yetkiler doğrultusunda özel fonlar kurup yönetebildiğini hem de Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi (PYŞ) olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimi altında girişim sermayesi fonlarının yönetim sürecini yürüttüklerini söyledi.

Bünyelerinde 5 özel fon ve 3 girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) olduğunu belirten Altuğ, şunları kaydetti:

7 bin lirayı aşan ödemelerde nakit ödeme yasaklandı 7 bin lirayı aşan ödemelerde nakit ödeme yasaklandı

“Her ne kadar bu iki fon yapısı hukuki olarak farklı özelliklere sahip olsa da işlevsel olarak aynı. Her iki yapıyla da girişimlere ve fonlara yatırım yapabiliyoruz. TKF olarak 8 alt fonumuzla yaklaşık 4,3 milyar lira büyüklüğünde bir kaynağı yönetiyoruz. Halihazırda devam eden fon toplama çalışmalarımızla bu sene sonunda bu büyüklüğün 5 milyar lira seviyesini aşabileceğini öngörüyoruz."

Altuğ, TKF olarak girişim sermayesi alanında kendilerini sektör agnostik olarak konumlamakla birlikte yatırım yapmayı sevdikleri bazı alanlar olduğuna işaret etti.

Bu alanlara değinen Altuğ, "Siber güvenlik alanı, fintek şirketleri, ilk günden globali hedefleyen birçok girişimi barındıran mobilite teknolojileri, sağlık teknolojileri, Türkiye’nin global arenada kendine yer edindiği oyun sektörü, biyoteknoloji sektörü bunlardan bazıları. Ek olarak yapay zeka ve bunun uygulama alanı bulduğu hemen hemen her dikey ilgi alanımıza dahil." diye konuştu.

Altuğ, özel sermaye alanında, Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı sağlayacak ithal ikame ya da ihracat potansiyeli bulunan KOBİ’lere yatırım yaptıklarını anlattı.

Girişim sermayesi (VC) yatırımlarında, teknolojik katma değer yaratan, yüksek büyüme ve globale açılabilme potansiyeline sahip şirketlere tohum öncesi ile Seri A aşamalarında 250 bin ile 1 milyon dolar aralığında değişen tutarlarla yatırım yaptıklarını belirten Altuğ, özel sermaye (PE) kapsamına giren yatırımlarda, imalat ağırlıklı stratejik sektörlerde faaliyet gösteren ve ihracat odaklı KOBİ’lere 5 milyon dolara kadar yatırım yapabildiklerini ifade etti.

Kaynak: AA