Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede 2024'ün 9 ayında 518 bin 496 kaza meydana gelirken, bu kazaların 226 bin 44'ü ölümlü ve yaralanmalı kazalardan oluştu. Kaza yerinde 2 bin 312 kişi hayatını kaybetti, 330 bin 805 kişi ise yaralandı.
2023 yılında ise toplam 1 milyon 314 bin trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 6 bin 548 kişi hayatını kaybetti, 350 bin 855 kişi yaralandı. Bu durum, kara yolundaki trafik kazalarında, 2023 yılında bir günde ortalama 18 ölüm ve 961 yaralanmanın yaşandığını gösterdi.
Kazaların yüzde 88,9'u sürücü kusurlarından kaynaklanıyor
Türkiye'de 2023 yılında ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 281 bin 54 kusurun yüzde 88,9'u sürücü, yüzde 9'u yaya, yüzde 1,1'i taşıt, yüzde 0,6'sı yolcu, yüzde 0,3'ü yol kaynaklı olduğu belirlendi.
Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Usta, AA muhabirine, son yıllarda trafik kazalarının yol açtığı can kayıpları ve mağduriyetlerin azalması için daha caydırıcı yasal düzenlemeler yapılması gerektirdiğini söyledi.
Usta, "2015 ve 2023 yılları arasında ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında bir stadyum dolusu, 56 bin kişi yaşamını yitirdi. 2,5 milyondan fazla kişi yaralandı. Trafik kazasında kaybettiğimiz kişiler istatistikten ibaret değil. Can kaybediyoruz, yetişmiş insan gücümüzü kaybediyoruz." ifadelerini kullandı.
Trafik kazalarında ölümlerin çoğunlukla ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığının altını çizen Usta, "Trafik kazalarında son yıllarda azalma eğilimi vardı ama 2023'te, bir önceki yıla göre ölümlü ve yaralanmalı kaza oranı yüzde 19, ölü sayısı ise yüzde 25 oranında arttı. Trafik kazaları, insandan kaynaklanan ve karşı tedbirlerle önlenebilir bir yapıdadır. Sadece trafik kurallarına uyarak bu kazaların çoğunu önleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Trafik suçlarına yönelik cezalarda caydırıcılığın güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Usta, "Bir kişinin ölümüne neden olan asli kusurlu sürücüye 6 yıl ceza verilse bile infaz yasası nedeniyle hapiste kalma süresi 2 yıl. Maalesef bu cezalar caydırıcılıktan uzak. Trafik güvenliğini tehlikeye sokan suçlular, cezasızlık algısı nedeniyle cesaret buluyor." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında hazırlanan Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı'ndan bahseden Usta, "Dernek olarak bu planın paydaşıyız. Trafik suçlarına verilen cezaların caydırıcılığının araştırılması ile ilgili mevzuat değişiklikleri hedefler arasında yer alıyor. Trafik güvenliği hepimiz için çok önemli, çünkü trafiğin bir parçasıyız." diye konuştu.