TMMOB Aydın İKK Sekreteri Tunç Erlaçin, birliğe bağlı bazı mühendis ve mimar odalarının başkanlarıyla düzenlediği basın toplantısında, 1 Eylül’de yürürlüğe giren Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nde TMMOB’un görüşlerinin dikkate alınmadığını dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı, "İsrail'le ticaretin 3. ülkeler üzerinden sürdüğü" iddialarını yalanladı Ticaret Bakanlığı, "İsrail'le ticaretin 3. ülkeler üzerinden sürdüğü" iddialarını yalanladı

Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği’ndeki toplantıda konuşan Erlaçin, “Son günlerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Özlem Çerçioğlu’nun İmar Yönetmeliğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamalarda tarafımıza yönelik olarak, anılan İmar Yönetmeliğini ‘TMMOB’ne bağlı odalar ve TMMOB Aydın İKK Sekreterliğinden görüş alarak hazırladık’ yönündeki beyanını şaşkınlık ve üzüntüyle karşılamış bulunmaktayız. TMMOB Aydın İKK Sekreterliği olarak yönetmelikle ilgili görüşlerimiz 23.07.2020 tarihinde Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na yazılı dosya halinde tarafımızdan sunulmuştur. Ancak hazırlanan yönetmelikte TMMOB’nin görüşlerinin dikkate alınmadığı görülmektedir” dedi.

“RANDEVU TALEBİMİZE DÖNÜŞ YAPILMADI”

Dünyadaki en büyük meslek örgütü olan TMMOB’nin polemikler içerisine çekilmesine şiddetle karşı olduklarını kaydeden Erlaçin, şöyle konuştu: “Kaldı ki, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanından defalarca randevu talep etmemize rağmen hiçbir şekilde ve ne yazık ki tarafımıza geri dönüş yapılmamıştır. Aydın Büyükşehir Belediyesine 2021 tarihinde hazırlamış olduğumuz ‘Sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi, doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi ve halka daha nitelikli teknik hizmet sunulabilmesi için ortak mesleki denetim ve teknik işbirliği protokolü’ ‘Belediyeyi bunlar mı yönetecek!’ gibi bir söylemle geri çevrilmiştir. TMMOB olarak amacımızın ancak kamuya hizmet üretmek olduğunu altını çizerek tekrar belirtmek isteriz. Halka hizmet olarak sundukları, başta, dünyadaki tren yoluna paralel olan tek battı çıktı uygulaması olmak üzere, Kadınlar denizi yolundaki iki aracın yan yana zor geçeceği diğer bir battı çıktı uygulaması, yaz günleri arıtmanın kokusundan geçilmeyen yeni otogar alanı, il ve ilçelerdeki ulaşım sorunu, kent meydanı ile kent meydanındaki sıcaklığı gösteren totemin altına yapılan 2 metre çaplı buz pateni pisti gibi akıl almaz projeler Aydın’ın talihsizliğinin örneklerinden sadece birkaçıdır.”

İMAR YÖNETMELİĞİNE KARŞI DEĞİLİZ”

TMMOB mensupları olarak mesleklerini icra ederken bilimin ve tekniğin ışında kamu yararını gözeterek, halkın kaliteli yaşamını ve sağlığını savunarak hizmet verdiklerini söyleyen Erlaçin, “Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğine karşı olmadığımız gibi yönetmelikteki en çarpıcı husus olan, her katın eşit yükseklikte olması yönündeki madde mühendislik bilimini inkâr etmekten öteye geçmemektedir. Günümüz teknolojisinde gelişen bilimle birlikte güncellenen 2018 Türk Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)’ne göre gerekli statik hesaplarla bu konu rahatlıkla çözülebilmektedir. Kaldı ki bu madde şu anda kat yükseklikleri farklı binada yaşayan vatandaşlarımızı da tedirgin edeceği gibi, başta sanat eseri olarak kabul edilen mimarlık tasarımlarını da kısıtlayacaktır. Tüm bunlara ek olarak; kişilerin şahsi görüşleri, temsil ettikleri kurumları hiçbir zaman bağlamaz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, TMMOB olarak Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlama meslek disiplinlerini ilgilendiren her türlü teknik görüş ve hizmette önceliğimizin halk olması nedeniyle tüm kamu ve kamu kuruluşlarıyla her zaman iş birliğine açık olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Basın toplantısına Mimarlar Odası Başkanı Tuncer Saray, Şehir Plancıları Odası Başkanı Melis Gülcüoğlu Yörük, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Haluk Demirci, Maden Mühendisleri

Odası Başkanı Kurultay Halvaşi ile İnşaat Mühendisleri Odası önceki dönem Başkanı Özlenen Alcı da katıldı. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR