CHP PM Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TMO’nun açıkladığı mısır alım fiyatını TBMM gündemine taşıdı. Tezcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.
Tezcan, önergesinin gerekçesinde, “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından mısır alım fiyatı ton başına 6 bin lira olarak açıklanmıştır. 2022 yılı başında motorinin litresi 13 lira seviyelerindeyken; 2022 için mısır alım fiyatı ton başına 5700 lira olarak açıklanmıştı. Şu an ise motorin litre fiyatı 3 kat artarak 39 lira seviyelerine yükselmiş, ancak mısır alım fiyatı ton başına yalnızca yüzde 5,26 artarak 6000 lira olarak açıklanmıştır. Mazot, ilaç, gübre gibi girdi maliyetlerindeki yüzde 300’e varan artışa rağmen yapılan bu artış çiftçilerin beklentilerinin çok altında kalmış, birçok çiftçi mısır ekiminden vazgeçme noktasına gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
“DESTEKLEME PRİMİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?”
Tezcan, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
“Mısır alım fiyatları hangi parametrelere göre belirlenmektedir? Mısır alım fiyatlarının belirlenmesinde son bir yılda yüzde 300 artan motorin fiyatı, yüzde 100’ün üzerinde artan tohum, gübre fiyatı ve diğer tarımsal girdi fiyatları dikkate alınmış mıdır? TMO’nun buğday alım sürecinde uyguladığı randevu sisteminde çeşitli sorunlar olmuş, çiftçiler randevu alamamış ve ürünlerini teslim edememişlerdi. Mısır alım sürecinde de aynı sorunların yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmıştır? Mısır destekleme primi ne zaman açıklanacaktır? Mısır üreticisinin yüksek girdi maliyetleri karşısında sürüklendiği ekonomik krizden çıkması için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Ülkemizde son 5 yılda, yıllara göre belirtilmek üzere mısır üretimi yapan çiftçi sayısı kaçtır? Aydın’da son 5 yılda, yıllara göre belirtilmek üzere mısır üretimi yapan çiftçi sayısı kaçtır? TMO’nun son 5 yılda, yıllara ve ülkelere göre ithal ettiği mısır miktarı nedir? İthalat, hangi fiyattan yapılmıştır?” (KIVANÇ UĞUR)