İMO Aydın Şube Başkanı Sözeri, 17 Ağustos Depremi’nin 24. Yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada Aydın’da ve Türkiye’de bu tür depremlerden sonra herhangi bir afet yaşanmaması için mevcut yapı stoğunun performans analizlerinin yapılmasının uygun olacağına değindi.
İl genelindeki öncelikle 1999 yılı öncesinde yapılan yüksek yapılardan başlayarak yapıların kontrol edilmesinin gerekliliğine dikkati çeken Sözeri, “Aydın ilinde kamu, meslek odaları ve özel sektör işbirliğinin arttırılarak bu konuda önemli adımlar atılacağı inancındayız” ifadelerini kullandı.
“BİLİNÇLİ TOPLUMA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR”
Bakan Sözeri açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve Marmara bölgesi başta olmak üzere sonuçları itibari ile tüm ülkemizi derinden etkileyen depremin 24. Yıl dönümünde olduğumuz bu günlerde Körfez Depreminin etkilerini atamamışken 6 Şubat Depremi ile ülkemiz bir büyük felaket daha yaşanmıştır.
Bilimin, teknolojinin, imkanlarımızın her geçen gün gelişmiş olmasına rağmen bu tür felaketlerle karşılaşmamız son derece üzüntü vericidir. Bu tür felaketlerle karşılaşmamız büyük ölçüde insan kaynaklı hatalardan kaynaklanmaktadır. İnşaat sürecinde yer seçiminden başlamak üzere, proje, yapım ve denetim gibi her dalda faaliyet gösteren bireylere son derece büyük görev düştüğü gibi, bilinçli topluma da önemli görevler düşmektedir.
Kamunun da yaşanmış olan bu büyük depremlerden gerekli araştırmaları yaparak daha etkin ve verimli işleyiş için gerekli kuralları koyması beklentimizdir. 6 Şubat depremleri sonrasında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan ve 1 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe giren bir takım ilave tedbirler aradan kırk gün geçtikten sonra yumuşatılmıştır. Bu tür uygulamalar; maliyetlerin olumsuz baskısı ve talebin düşük olduğu dönemde sektörde belirsizliklere yol açabilecek özelliktedir. Can güvenliğimizi etkileyen bu hususların sektörün tüm paydaşları ile istişare edilerek sonuçlandırılması en doğal hakkımızdır.
“BİLİMİN VE TEKNİĞİN GEREĞİNİ YAPMALIYIZ”
İnşaat Mühendisi olarak inşaat sektöründe yetkimiz ve sorumluluğumuz bilinci ile katkımızı daha fazla koymak zorunda olduğumuz da bir gerçektir. İnşaat sektöründe gücümüzün arttırılması daha güvenli yapı yapılmasına katkı verecektir. Deprem sonrasında meydana gelen afetlerle karşılaşmamak için bilimin ve tekniğin gereğini yapmalıyız.
Aydın ilinde ve ülkemizde bu tür depremlerden sonra herhangi bir afet yaşanmaması için mevcut yapı stoğunun performans analizlerinin yapılmasının uygun olacağı, bu nedenle de öncelikle 1999 yılı öncesinde yapılan yüksek yapılardan başlayarak yapıların kontrol edilmesi uygun olacaktır. Aydın ilinde kamu, meslek odaları ve özel sektör işbirliğinin arttırılarak bu konuda önemli adımlar atılacağı inancındayız” (MURAT TAN)