İMO Aydın Şubesi Başkanı Sözeri, Aydın’da konut arzını artıracak toplu konut, lojman vb. ilave tedbirlerle birlikte yeni konut alanlarının açılması ve konut yapımı sırasında maliyetleri düşürücü tedbirleri almanın bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.
Aydın il genelindeki ilçelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilecek olan toplamda 2 bin 950 adet sosyal konut projesini önemli bulduklarını da kaydeden Sözeri, iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje başlangıcı üzerinden yaklaşık bir yılın geride kaldığına dikkati çekti.
“TOKİ KONUTLARI ÇEVREYE UYUMLU OLMALIDIR”
Başkan Sözeri açıklamasında şu ifadelere değindi; “Anayasamız Konut hakkı başlıklı 57. Maddesi “Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.” şeklindedir. Bu kapsamda 13 Eylül 2022’de açıklanan 2950 adedi de Aydın ilinde yapılacak olan 250 bin adetlik sosyal konut projesini önemli bulduğumuzu ve İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi olarak yapılması planlanan konutların şehrin dokusuna, çevreye, doğaya, yerel mimari ile tasarıma uygun ayrıca ulaşım ve altyapı özellikleri dikkate alınarak hayata geçirilmesi gerektiği belirtmiştim. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje başlangıcı üzerinden yaklaşık olarak bir yıl geçmiş bulunmaktadır.
“KONUTA ULAŞMAK OLDUKÇA ZORLAŞMIŞTIR”
Geçen bir yıl içerisinde ülkemizi derinden üzen ve sonuçları itibari ile etkileyen 6 Şubat Depremlerini yaşadık. Yaşanan depremler ise nitelikli konut ihtiyacının ne kadar yüksek ve önemli olduğunu bir kez daha acıları ile göstermiştir. Deprem ile birçok bina hasar görmesine bağlı olarak kullanılmaz hale gelmiş, ülkemiz içerisinde deprem bölgesinden diğer bölgelere göç hareketi oluşmuştur. Göç hareketi ile birlikte halihazırda konut arzından ve alım gücünden kaynaklı konuta ulaşmak oldukça zorlaşmıştır.
“KONUT KİRALARI YÜKSEK RAKAMLARA ULAŞTI”
2020 yılından itibaren tüm dünyayı etkileyen pandemi, ülkemizi de etkilenmiş ve pandemiye bağlı küresel piyasalarda oluşan olumsuzluklar arz-talep dengesine arza yönelik olarak bozmuştur. Oluşan enflasyon ile birlikte konut, toplumun bir kesimi için yatırım aracı, toplumun geniş bir kesimi için ise ulaşılması zor bir ihtiyaç olmuştur. Bu olumsuzluklara deprem sonuçları da eklenince konut kiraları oldukça yüksek rakamlara ulaşmıştır.
“KONUT YAPIM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİDİR”
Bu kapsamda konut arzını artıracak toplu konut, lojman vb. ilave tedbirlerle birlikte yeni konut alanlarının açılması ve konut yapımı sırasında maliyetleri düşürücü tedbirleri almak bir zorunluluk olmuştur. Ülkemize sorumluğumuz gereği şimdi yatırım ve konut arzını artıracak tedbirleri alma zamanı olduğunu belirmek isterim. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde konut arz ve talep dengesinde daralma ve enflasyonla mücadele kapsamında talebi daraltacak önlemlerin alınması ile birlikte kiralarda artış beklemekteyim” (MURAT TAN)