Kormad Madencilik, tarih öncesi dönemden kalma kaya resimlerinin yanı sıra biyolojik çeşitlilik ve doğasıyla kendine hayran bırakan Karakaya Mahallesi’ndeki yıllık 5 bin ton cevher kapasiteli kuvars ocağının, toplam kapasitesini 180 bin tona çıkarmak için harekete geçti. Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün, firma tarafından hayata geçirilecek proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verdi.
ÇED Raporuna göre, tarım arazisi bulunmayan orman ağaçları, makilik ve fundalık ile kaplı orman niteliğindeki 18 hektarlık alanda yapılacak madencilik faaliyeti, yerleşim yeri konutlarına yaklaşık 2 kilometre yakınında bulunacak ve patlatmalı üretim yapılacak. Toplam maliyetinin 4 milyon 500 bin lira olarak belirtildiği proje kapsamında yılda 2.565.000 ton toplam kazı yapılacak. Yakın çevresinde korunması gereken alanların bulunduğu proje hakkında ayrıca yöre halkına da düzenli bilgi sağlanacak.
KÜLTÜR VARLIĞINA RASTLANILIRSA ÇALIŞMALAR DURDURULACAK
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün söz konusu proje alanına ilişkin arşiv kayıtlarında yapılan incelemenin ardından belirttiği kurum görüşünde, kültür varlıkları açısından sakınca bulunmadığı bildirildi. Kurum görüşünde, “Kültür varlıkları yönünden günümüz itibariyle herhangi bir sit veya korunma alanı içerisinde yer almadığı ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olmadığı anlaşılmıştır. Ancak, bahsi geçen saha üzerinde talebe yönelik yapılacak çalışmalar sırasında herhangi bir taşınır/taşınmaz kültür varlığı veya parçası ile taşınır tabiat varlığına rastlanması durumunda 2863 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereği çalışmaların durdurularak en yakın müze müdürlüğüne veya mülki idare amirine haber verilmesinin sağlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi. (MURAT TAN)