Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2026 yılının ilk çeyreğini kapsayan Motorlu Taşıtlar Sigorta İstatistikleri raporunu yayımladı. Açıklanan veriler, kasko ve trafik poliçelerinde ödenen tazminat tutarlarının geçen yıla oranla ciddi bir sıçrama kaydettiğini gözler önüne seriyor. Ocak ve mart aylarını kapsayan bu dönemde, yüz binlerce kaza mağdurunun hasar maliyeti sigorta şirketleri tarafından karşılandı.
TRAFİK VE KASKO SİGORTASINDA REKOR TAZMİNAT ÖDEMESİ
Verilere göre yılın ilk çeyreğinde her iki sigorta branşında toplam 105,7 milyar liralık prim üretimi gerçekleşti. Aynı dönemde 1 milyon 402 bin 346 kaza mağduruna toplamda 70,9 milyar lira tazminat ödemesi yapıldı. Bu rakamlar geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, tazminat tutarında yüzde 43,4'lük büyük bir artışa işaret ediyor. Ödeme yapılan kişi sayısında ise yüzde 5,6 oranında yükseliş kaydedildi.
ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA ASLAN PAYI OTOMOBİLLERİN
Karşı tarafın zararını güvence altına alan zorunlu trafik sigortası kapsamında, ilk üç ayda 960 bin 343 kişiye toplam 45,2 milyar lira ödendi. Tazminat dağılımında ilk sırayı 25,8 milyar liralık fatura ile otomobiller aldı. Otomobilleri 9,2 milyar liralık hasar ödemesiyle kamyonetler ve 2,1 milyar lirayla kamyonlar takip etti. Bu süreçte tüm araç tipleri bazında 66 milyar liralık prim tutarına ulaşıldı.
KASKO SİGORTASI TAZMİNATLARINDA SON DURUM NE?
Araç sahiplerinin kendi hasarlarını güvence altına aldığı kasko poliçelerinde de oldukça hareketli bir dönem geride kaldı. Ocak-mart ayları arasında 442 bin 3 kasko mağduruna toplam 25,7 milyar lira ödeme gerçekleştirildi. Kaskoda en büyük hasar faturası yine 18,2 milyar lira ile otomobillere kesilirken, çekiciler için de 1,8 milyar lira ödendiği belirtildi.
Öte yandan, kaza sonucu hayatını kaybeden veya sakatlanan kişilere destek sağlayan ferdi kaza sigortası kapsamında, aynı dönemde 273 mağdur ve ailesine toplam 11,2 milyon lira ödeme yapıldığı bildirildi.




