Avukatlara yönelik şiddetin ve saldırıların önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak ve yetkili birimlere gerekli adımları ivedilikle atmaları için çağrıda bulunmak amacıyla 81 ilde barolar ortak basın açıklaması yaptı. Nazilli Adliyesi önündeki açıklamayı Aydın Barosu Nazilli Temsilcisi Emel Şahin okudu.
Basın açıklamasına geçtiğimiz hafta müvekkili tarafından katledilen Denizli Barosu eski başkanlarından Avukat Mehmet Erdal Çam’ın ailesi de katıldı. Şahin açıklamada son dönemde katledilen veya saldırıya uğrayan avukatların isimleri sıraladıktan sonra “Avukatların yaşam hakkına dönük bu saldırılar her gün sistematik halde devam ediyor” dedi.
ÖNLEM ALINMASINI TALEP ETTİ
Avukatların her geçen yıl artan oranda öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geldiğini vurgulayan Emel Şahin “Bu saldırıların ortak yönü avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirdikleri için bu saldırılarla karşı karşıya kalmaları ve münferitmiş gibi görülmesi, savunmaya ve adaletin tesisine yönelik olması şiddetin temelinde bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır. Mesleğimizin niteliği gereği çekişme içerdiğini biliyoruz. Avukata yönelik şiddet toplumun genelinde gözlenen şiddet eyleminden farklılıklar içeriyor. Bu nedenle avukata yönelik şiddete karşı önlem alınması elzemdir” diye konuştu.
İNFAZ YASASI’NA DİKKAT ÇEKTİ
“Avukata saldıranlar bu cüreti mesleğin itibarsızlaştırılması çabasından cezasızlık politikalarından alıyorlar” diyen Şahin “İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikler cezasızlık politikalarını derinleştiriyor. Ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediği sürece tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemesi nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün değildir. TBB’nin avukata yönelik şiddetle ilgili 4 Nisan 2022’de TBMM’ye, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvurularda dile getirilen öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi, araştırma komisyonu kurulması, zorunlu tedbirlerin derhal alınması, mevzuat çalışması yapılması şeklindeki önerilerin bir an evvel karşılanması avukatlar için olduğu kadar vatandaşların savunma hakları içinde zorunludur” ifadelerini kullandı.
“GEREKLİ DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Emel Şahin “Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir. Biz bu görevi üstlenmezsek adalet işlemez. Bize saldıranların muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Acil talebimiz yeni yasama döneminde Anayasa’nın 98. ve TBBM iç tüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliği’nin Adalet Bakanlığı’na sunduğu öneriler gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. 180 bin avukat olarak şiddetin normalleşmesine izin vermeyeceğiz. Meslek şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu. (FİLİZ ÖZDEMİR)