Nazili Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi ve Nazilli Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle hazırlanan el işi sergisi merkezin bahçesinde düzenlenen törenle açıldı. Törene Nazilli İlçe Sağlık Müdürü Doktor Şule Akbaş, Nazilli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Necati Akkaya, Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu Doktor Eda Çetin, hastane yöneticileri, daire amirleri, hastane çalışanları ve danışanlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Törende konuşan Uzman Doktor Eda Çetin Nazili Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nin işleyişi hakkında bilgiler verdi. 2011 yılından itibaren Ruh Sağlığı Eylem Planı’na göre toplum temelli ruh sağlığı anlayışının benimsendiğini ifade eden Eda Çetin “Toplum Temelli Ruh Sağlığı anlayışı; hastaların işlevselliklerinin, takip ve tedavilerinin sürdürülmesi amacıyla; hastanın tedavi kurumu dışında (evi, mahallesi, işyeri) temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamayı, sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmeyi ve bireyi desteklemeyi hedefler. Bu desteği sağlarken, Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, İŞKUR, Yerel idareler, İl Gençlik Spor Müdürlüğü, Sivil Toplum Örgütleri gibi yerel destek kurumlarıyla da iş birliği halindedir” dedi.

MERKEZİN İŞLEYİŞİNİ ANLATTI

Eda Çetin hastanelerde geleneksel olarak uygulanan ilaç ve psikoterapiye dayanan tedavi yöntemi yerine tedavi hizmetleri, sosyal destek, iş olanakları, engelli hakları gibi farklı alanlarda hastaya destek sunulup hastanın toplum içerisindeki sosyal rollerine kavuşması hedeflendiğini dile getirerek “TRSM personelinin görevlerinden biri de hastaların tedaviye katılımını ortak çalışmaya dayalı bir şekilde sağlamaktır. Merkez- temelli tedaviye katılımı zor olan hastaların özellikle TRSM'ye katılımlarının başlangıcında, ev ziyaretleri yapılır ve belirli sıklıklarda devam edilir. Hastane bakımı yerine evde ve toplum içerisinde bakım tercih edilir. Sadece hasta tedavisi değil, hasta ve aile eğitimi de önemlidir. Ailelerin destek sağladıkları hastalarıyla ve hastalığın getirdiği zorluklarla ilgili ihtiyaçları düzenli aralıklarla gözden geçirilir ve destekleme kapasitelerinin güçlendirilmesi amaçlanır” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALARIN HEDEFLERİNİ SIRALADI

Eda Çetin konuşmasında merkezlerin amaç ve hedeflerini danışanların hastane yatışlarını önlemek, yeti yitimini asgari seviyeye çekmek ve işlevselliklerinin artmasını sağlamak amacıyla biyolojik ve psikososyal müdahaleler sunulması, hasta yakınları için destek ve psikoeğitimlerin yapılması, hastaların gündelik yaşam ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılamalarını sağlamak, güçlü, zayıf ve savunmasız yönlerini saptayarak bunlarla baş etme stratejilerini planlamak. Kendi hayatları üzerinde kontrol sahibi olmalarının önünü açmak. Sosyal işlevin istikrarlı hale getirilmesi ve bireyin toplum hayatı içerisinde geçirdiği sürenin artırılması, birinci basamak sağlık kurumlarıyla ve hastane birimleriyle yakın işbirliği, bireylere ve ailelerine yönelik desteğin azamiye çıkarılması amacıyla toplum hizmeti veren kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması, toplumda ruhsal hastalıklarla ilgili damgalama eğiliminin azaltılmasına katkıda bulunulması” olarak sıraladı.

MERKEZ HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Nazilli Devlet Hastanesi’ne bağlı olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin 2011 yılından bu yana hizmet verdiğini, halihazırda kuruma kayıtlı 420 danışan bulunduğunu ifade eden Çetin “Merkezimizde; 1 psikiyatri uzmanı, 2 psikolog, 2 sosyal hizmet uzmanı, 2 hemşire, 1 iş uğraş terapisti, 1 tıbbi sekreter, 1 veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve 1 güvenlik görevlisi, 1 kurum şoförü ve 1 temizlik hizmetleri personeli ile faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. Haftanın 5 günü, mesai saatleri içerisinde hizmet vermekteyiz ve hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir. Kurumumuza hastanelerin psikiyatri birimlerinden, aile hekimlerinden, halk sağlığı başkanlığından ve sosyal bakım kurumlarından yönlendirilen danışanlarımızın tarafımızca değerlendirilmesi yapılarak kayıtları alınmaktadır. Bu sergimiz; 2018 yılından bu yana halk eğitimden gelen hocalarımız eşliğinde danışanlarımızla birlikte yapılan el işlerimizin, ritim performansımızın gösterimi ve merkezimizin tanıtımı amacıyla düzenlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

“RUH SAĞLIĞI SORUNLARI YAYGINLAŞTI”

Eda Çetin’in ardından Nazilli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Necati Akkaya konuşma yaptı. Etkinliğin amacını toplum ruh sağlığı merkezinin tanıtılması, danışanların yaptığı el işi ürünlerinin paylaşılması olarak ifade eden Akkaya ruh sağılığının önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek “Ruh sağlığı toplumumuzun temel yapı taşlarından biri, genel refahımızın belirleyicisidir ancak günümüzde ruh sağlığı sorunları ne yazık ki toplumun her kesiminde yaygın bir hale geldi. Ruh sağlığının önemi birkaç açıdan ele alınabilir. Bireysel düzeyde ruh sağlığı insanın yaşam kalitesini artırır. Zihinsel ve duygusal sağlığımızı korur ve günlük yaşantımızı daha verimli hale getirir. Bu sorunlarla başa çıkamamak bireylerin kendilerini ifade etmelerini ilişkiler kurmalarını ve hedeflerine ulaşmalarını engeller. Bireylerin toplumdaki rollerini etkileyerek toplumsal işlerliğini azaltır. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerden oluşur. Toplum ruh sağlığını kavramak ve üzerinde çalışmak daha sağlıklı ve güçlü bir gelecek inşa etmek için atacağımız en önemli adımdır” dedi. Necati Akkaya konuşmasını Fatih Sultan Mehmet’in “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” şeklindeki sözleriyle tamamladı. Konuşmaların ardından Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi danışanlarından oluşan koro mini bir konser verdi. Tören el işi sergisinin gezilmesiyle son buldu. (FİLİZ ÖZDEMİR)

Editör: DİLARA YERLİKAYA