MTA, 15 Temmuz ihanet kalkışmasının ardından FETÖ iltisaklı Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’den Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Koçarlı Sapalan Mahallesi’ndeki ruhsatlı altın madeni sahası için düğmeye bastı.
Mahallede geçtiğimiz Kasım ayında MTA tarafından yapılan 3 ayrı sondaj çalışmasının akıbetiyse büyük merak uyandırdı.
MTA ekiplerinin makinelerle 10 gün süren profesyonel bir sondaj çalışması gerçekleştirdiğini belirten Sapalan Mahallesi Muhtarı Taner Güneş, “MTA’dan gelen makine ve ekipler tarafından yürütülen sondaj çalışmaları sonucunda gerekli analizler yapılarak numuneler alındı. Tekrar gelecekleri noktasında beklenti içerisindeyiz ancak net bir bilgi sahibi değiliz” dedi.
“HENÜZ GELEN GİDEN YOK”
Koçarlı’da 2021 yılından önce tapusuz olan mahallelerden olan 30 hanenin bulunduğu 106 nüfuslu Sapalan Mahallesi’nde yapılan sondaj çalışmalarının, köydeki en yakın eve mesafesinin 100 metre olduğuna vurgu yapan Muhtar Güneş, “Geçen sene Ankara’dan bir ekip geldi. Muhtar olduğumuz için bizi aradılar ve akabinde MTA bizim mahallede sondaj çalışması yaptı. Gelen ekip 24 saat vardiya usulüyle çok profesyonel bir çalışma gerçekleştirdi. Toplamda 3 kuyuda yapılan sondaj çalışmasının tamamlanmasının ardından MTA yetkililerinden bize yapılan açıklamada, bu çalışmaların toprakta ne kadar altın olduğuna dair olduğu ve ikinci bir ekip gelirse yapılacak işlemin doğrudan altın rezerviyle ilgili olacağı söylendi. Henüz gelen giden yok. Yaklaşık 10 gün süren çalışmalarda MTA’dan gelen makine ve ekipler tarafından yapılan sondaj çalışmalarıyla gerekli analizler yapılarak numuneler alındı. Tekrar gelecekleri noktasında beklenti içerisindeyiz ancak net bir bilgi sahibi değiliz” dedi.
“ÇEKİNCİLERİMİZİ EN BAŞINDA MASAYA YATIRIRIZ”
Sondaj yapılan bölgede geçtiğimiz süreçte incir dikimi yapıldığını belirten Muhtar Güneş, “İnsanlarımız o bölgeyi ağaçlandırmak için bir emek ve çaba ortaya koydu. Netice itibariyle şu anda herkesin derdi üretimdir. Bu açıdan bakıldığında hoş değil. Altını çıkartabilmek için siyanürden bahsediliyor ve hangi metotla çıkartılacak bunların da oturulup konuşulması lazım ancak biz devletimize güveniyoruz. Netice olarak devletimiz illaki vatandaşın hayrına olan bir iş için uğraşır. O konuda devletimize güvenimiz tamdır. Çekincelerimizi de en başında masaya yatırırız. Köylülerimiz şu anda merakla bekliyor. Kırsallar artık boşaldı, genç nüfus köyleri terketti. Zaten Türkiye’de çiftçilerin ortalama yaşı da 58’dir. İhtiyarlarımız için toprak çok kıymetli. Yani canını verir, toprağını vermez. Gençlerimiz maden çıkarsa köşeyi döndük diye bakıyor. Birebir ben de Sapalan’da yaşıyorum ve mahallemizde yaşayan herkes de üretimden yanadır. Bu sondaj yapılan alan köyümüzdeki en yakın eve mesafesi 100 metredir. En uzak sondaj noktası, 200 metre ötede bulunuyor. Mahallemizde 2021 yılında tapuya kavuştu. Daha önce köy senedi söz konusuydu ama resmi niteliği yoktu. Bu nedenle de vatandaşın eli de kuvvetlenmiş oldu. Şu anda sondaj çalışmasının akıbetiyle ilgili büyük merak içerisindeyiz” diye konuştu.
82 BİN TON CEVHER
Hatırlanacağı üzere 2014 yılında FETÖ iltisaklı Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin, TMSF’ye devredilmeden önce Sapalan’daki 160 hektarlık alana sahip S:20069654 ruhsat numaralı sahanın, yaklaşık 14 hektarlık bölümünde açık ocak işletme yöntemi kullanılarak ‘Altın Madeni Projesi’ gerçekleştirmeyi planladığı ortaya çıkmıştı.
Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 14 Temmuz 2014’te Proje Tanıtım Dosyası sunarak ÇED süreci başlatılan firmanın, Altın Madeni Projesi'ne 24 Temmuz 2014’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmişti. O süreçte hazırlanan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre 240 bin ton kazı yapılmasının öngörüldüğü alanda 82 bin tonluk altın cevheri bulunduğuna vurgu yapılmıştı. Halihazırda MTA’nın Sapalan’daki sondaj çalışması yaptığı üç ayrı noktanın da o süreçte projede yer verilen alanda gerçekleştirildiği öğrenilirken, süreç dahilinde yaşanacak gelişmeler büyük merak konusu oldu. (MURAT TAN – ÖZEL HABER)