Okullar 11 Eylül’de açılıyor. Ders zilinin çalmasına günler kala Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli olmayacak.

Öğrenci, 50 ortalamayı tutturmak kaydıyla başarısız olduğu en fazla 3 dersten sorumlu olarak üst sınıfa geçebilecek. Başarısız olunan ders sayısı 4 olursa öğrenci sınıfta kalacak.

Alt dönemler dâhil olmak üzere 6 dersten fazla başarısızlığı olan da sınıf tekrarı yapacak.

Öğrencilerin sınıf geçmelerine yönelik, derslere ilişkin yeterlilik ve kazanımlara sahip olarak eğitim ve öğretim süreçlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla yılsonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.

DEVAMSIZLIĞA YAKIN TAKİP

Yeni yönetmelikte devamsızlık kuralları da değiştirildi. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü toplamda 30 günü aşan öğrenciler not ortalaması ne olursa olsun başarısız sayılacak. Yakınını kaybeden için 40, hastane raporlu tedavi için 60 gün sınırı getirildi.

Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu da velilere bildirilecek. Sosyal sorumluluk projesi şartı mevzuata girdi . Özürsüz devamsızlığı olan, o süre kadar ilave sosyal sorumluluk çalışması yapacak.

AÇIK LİSEYE GEÇİŞE KISITLAMA

Açık liseye geçişlere de kısıtlama getirildi. Bundan böyle yönetmelik kapsamında, istisnai durumlar hariç açık liseye geçilemeyecek. Milli sporcular, tutuklular, şehit ve gazi yakınları bu düzenlemeden muaf olacak.

Öğrencilerin, eğitim ortamlarında cep telefonlarını ve diğer bilişim araçlarını, yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda kullanmalarına yönelik tedbirleri alınacak.

281146510_5435777006485341_1799007670743639103_n

NE DEDİLER?

Alınan kararları Yeni Kıroba’ya değerlendiren Türk Eğitim – Sen Aydın Şubesi Başkanı Veli Yıldırım, “Aslında çok yeni bir şey yok ortada. Neden derseniz? Liselerde 10 gün mazeretli, toplamda 20 gün mazeretsiz devamsızlığı olan öğrenci sınıfta kalır. Ders başarısızlığı nedeniyle öğrenci sınıf tekrarı yapabilir. Geçtiğimiz yıllarda da bu böyleydi. Öğrencilerin sınıfa yalnızca cep telefonu değil, görüntü ve ses kaydedici cihazları sokması yasak. Bunlar zaten vardı ama uygulamada gevşeklik vardı. Pandemiyle başlayıp depremle devam eden süreçte okullara ara verildi, uzaktan eğitime geçildi. Bütün bunlardan dolayı bakanlık dedi ki: devam – devamsızlık aranmasın. Başarısızlıklar tolore edilsin” dedi.

“ASLİ DEĞİL, TALİ SORUNLAR”

Eğitimde başka sorunların olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: “Almanca zorunlu ders olmaktan çıkarılıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Fen bilimlerinde bazı dersler seçmeli hale getiriliyor. Bu mesele, eğitim öğretimin asli değil, tali sorunu. Sınıf tekrarı olmalı mı? Evet olmalı. Çünkü eğitim disiplin işidir. Devamsızlık takibi olmalı mı? Evet olmalı. Kafana göre gel, kafana göre gelme diye bir şey söz konusu olamaz. Bu konudaki düşünce doğrudur ama uygulama noktasında zafiyet olmamalı.”

memur-sende-bayrak-degisimi-382664-2b10f555ae0acec11bbc93d0793dd97c

“EĞİTİMDE CİDDİYET ÖNEMLİ”

Eğitim Bir – Sen Aydın 1 No’lu Şubesi Başkanı Fatih Taşpınar da gelişmeleri olumlu bulduğunu dile getirerek, “Eğitimde ciddiyet önemli. Sınıf tekrarının olması zaten var olan bir uygulamaydı ama sınıf geçme biraz daha zorlaştırılacak, ciddiyet kazanacak. Bu da lise diplomasının kıymetini artıracak. Bu sayede eğitimde niteliğin artacağını düşünüyorum. Sınıf tekrarı resmiyette vardı ama fiilen pek uygulanmıyordu. Okulda olmak istemeyen öğrenciyle akademik hedefleri olan öğrencinin aynı ortamda olması doğru değil” dedi.

Taşpınar, cep telefonu kısıtlamasını da doğru bulduğunu sözlerine ekledi. (KIVANÇ UĞUR)

Editör: DİLARA YERLİKAYA