Doğanın ve çevrenin korunmasında büyük önem taşıyan geri dönüşüm faaliyetlerini düzenli bir biçimde sürdüren Kuşadası Belediyesi, yağmur suyu hasadı, çevreci ve yeşil yapılaşma gibi projelerle de kentin kaynaklarını geleceğe taşıyor. “Sürdürülebilir turizm” ilkesi ile kente kazandırdığı doğa ile iç içe kamp, karavan ve bungalov alanları ile de pandemi sonrası ortaya çıkan “yeni dünyanın yeni turizm anlayışına” öncülük ediyor. 

YAĞMUR SUYU YEŞİLE CAN OLACAK 

Küresel ısınmaya bağlı olarak değişen hava koşulları nedeniyle sonbahar ve kış mevsiminde yağışların artması, yaz döneminde ise kuraklık tehlikesinin ortaya çıkması nedeniyle harekete geçen Kuşadası Belediyesi, yağmur suyu hasadı yapmak için düğmeye bastı. Bina çatı oluklarından, bahçe ve beton yüzeylerden toplanan yağmur sularının bir depoda biriktirilerek günlük faaliyetlerde geri kullanımı olan yağmur suyu hasadının uygulanacağı ilk alan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in kente kazandıracağı en önemli vizyon yatırımlardan biri olan ‘Lütfi Suyolcu Kent Meydanı ve Yaşam Merkezi’ olacak. Kent Meydanı’ndaki çatı oluklarından ve yüzeylerden toplanan yağmur suları, bir sarnıçta biriktirilerek yeşil alanlar için kullanılacak. 

GERİ DÖNÜŞÜM GELECEĞE YATIRIMDIR 

Çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir yaşam için önemli adımlar atmaya devam eden Kuşadası Belediyesi, tüm mahallelere farklı türlerdeki ambalaj atıkları için yerleştirdiği özel tasarımlı kafes ve sepetlerin yanı sıra mobil atık getirme merkezleri ile de değer yaratıyor. Belediye bünyesinde kurduğu İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü aracılığıyla yürüttüğü 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında kentin 14 farklı noktasına kurduğu 7 ayrıştırma kategorisine sahip, güneş enerjisiyle çalışan elektrikli mobil atık getirme merkezleri, atıkların daha düzenli bir şekilde toplanmasını ve ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak önemli bir adım olarak öne çıkıyor. 

Atık pillerden, kağıtlara, plastikten metale, camdan elektronik eşyalara ve bitkisel atık yağlara kadar farklı atık türleri, bu merkezlerde titizlikle ayrıştırılıyor. Ekipler tarafından belirlenen program dâhilinde düzenli olarak toplanan atıklar, Davutlar Mahallesi Atık Getirme Merkezi'ne teslim ediliyor. Burada işlenip ayrıştırılan atıklar, geri dönüştürülmek üzere ilgili firmalara gönderiliyor. 

Kaynak: HABER BÜLTENİ