Sonbaharda neredeyse hiç yağış almayan ve barajların boşaldığı Aydın’da tarımsal kuraklık sorunu halkı kara kara düşündürüyor. Özellikle çiftçiler başta olmak üzere, Aydın halkı yağışların başlamasını adeta dört gözle beklerken, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Muğla’daki Dalaman Çayı’nın tünelle Bozdoğan’daki Kemer Barajı’na bağlanması projesinin elzem olduğuna dikkati çekti.

D S C 0156

“KURAKLIK, DAHA SIK YAŞANIYOR”

Kuraklık nedeniyle çok büyük felaketle karşı karşıya kalınabileceğini belirten Kendirlioğlu, “Bu felaket tellallığı değil, öngörü. Tarihte de bunun çeşitli örnekleri var. Kavimler göçü bile kuraklık nedeniyle meydana gelmiş. Kuraklık şu anda başımızda gibi gözüküyor. Bu saatten sonra bu toprakları terk edemeyiz. Hal böyle olunca tedbirler almamız gerekiyor. Tarımsal kuraklık anlamında 2007’den sonra daha sık yaşanır hale geldi. Daha önce 10 – 15 yılda bir yaşanan kuraklık, sıklaştı. 2007’den bu yana 3 – 4 kez kurak yıl yaşadık. Geçen yıl kurak geçti, 2024 de kurak geçti” diye konuştu.

Maxresdefault (1)

“BİR MİLYON DÖNÜMÜN ÜZERİNDE SULANAN ARAZİ VAR”

“Kuraklık belası daha sık karşımıza çıkacak” diyen Kendirlioğlu, şunları söyledi: “Su çok değerli, gıda için su gerekli. Hal böyle olunca tedbirler almamız gerekiyor. Bu tedbirlerin başında, Tarım Bakanlığı ve DSİ devreye girmeli. Sorunların olduğunu biliyoruz. Sorunları söylemek kolay. Önemli olan çözüm önerisi sunulması. Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesi bir an önce yaşama geçirilmeli. Buraya yapılacak yatırım, kuraklık sonrasında oluşabilecek ekonomik tablodan çok daha ucuza mal olacaktır. Bir milyon dönümün üzerinde sulanabilir arazimiz var. Buraların susuz kalması, çok büyük ekonomik kayıpları beraberinde getirir.”

Kaymakam Kan, incir işletmesinde inceleme yaptı Kaymakam Kan, incir işletmesinde inceleme yaptı

Whatsapp Image 2024 11 06 At 15.13.08

“AYDIN’IN 50 – 100 YILLIK GELECEĞİ KURTULUR”

Projenin hayata geçirilmesi durumunda yılda bir milyon 200 bin metreküp suyun Akdeniz’e boşa akmayacağını kaydeden Kendirlioğlu, “Dalaman Çayı Aydın’a can suyu olmalı. Bu proje hayata geçtiğinde Aydın tarımının 50 – 100 yıllık geleceği kurtarılmış olacaktır. Su çok değerli, boşuna denize akıtılmamalı. Proje ihalesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Bakanın açıklaması vardı. Proje kabul görmüşe benziyor. Sorunun kökten çözülmesini istiyoruz. Yarın iş işten geçmeden, çok daha büyük sıkıntı ve felaketler yaşanmadan gereken yapılmalı. Bizlere de iş düşüyor. Mevcut suyu en sağlıklı şekilde kullanmalıyız. Vahşi sulamadan vazgeçilip, modern sulama tekniklerine geçmemiz gerekiyor. Çiftçiler Ziraat Bankası’yla temasa geçmeli. Devletimizin gerek ucuz kredi gerekse de hibeler şeklinde destekleri var. Teknik detayları oradan öğrenebilirler” diye konuştu. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR