Aydın'daki çiçekçilerin umudu Pazartesi’ye kaldı Aydın'daki çiçekçilerin umudu Pazartesi’ye kaldı

Aydın, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından “Olağanüstü kurak bölge” ilan edilirken CHP’li 13 belediye kuraklıkla mücadele tedbirlerini açıkladı. Kuraklığın yıkıcı etkisinin bariz şekilde görüldüğü tarım sektöründe yaşanan sorunların faturası ise sofralara yansıdı. Mevsimi olmasına rağmen kış sebzelerinin fiyatı dudak uçuklatmaya başladı. Nazilli Perşembe Pazarında mütevazı sofraların vazgeçilmezlerinden karnabahar, lahana gibi ürünlerin fiyatı 100 lirayı buldu. Çevre köylerde yetiştirilen kış sebzeleri nakliye masrafı olmamasına rağmen pazar tezgahlarında aşırı yüksek fiyatlarla satılmaya başladı. Pazar esnafı kış sebzelerindeki aşırı fiyat artışını kuraklık nedeniyle yeterli üretim yapılamamasına bağlıyor.

Ali Tulunay

KARNABAHARIN FİYATI 100 LİRA

Nazilli Perşembe pazarında sebze satışı yapan Ali Tulunay kış sebzelerinin ekim dönemi olan ağustosta hiç yağmur yağmadığı için ekim yapılamadığını bu sebeple üretimin tüketimi karşılamadığını belirterek “Lahana, brokoli, ıspanak, pırasa gibi ürünler 100 gün önce ekiliyor. Ancak ekim mevsiminde hiç yağmur yağmadığı için toprak nemini alamadı. Bunun yanında işçi ve yakıt maliyetleri de çok yüksek. Yevmiye 1000 liradan başlıyor. Böyle olunca da üretim azaldı. Üretimin azalmadı doğrudan fiyatlara yansıdı” diyerek aşırı yüksek fiyatların nedenini açıkladı. Perşembe pazarında karnabahar ve brokoli fiyatı 100 lira, lahana 70-80 lira, pırasa, ıspanak, kereviz gibi ürünler ise 50 liradan satılıyor.

Abdullah Özbay

KURAKLIK ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ

Perşembe pazarında kendi bahçesinde ürettiği sebzelerin satışını yapan Abdullah Özbay da yağmur yağmadığı için Nazilli’nin çevre köylerinde kış sebzelerinin ekiminin azaldığına dikkat çekti. Özbay “Bereketli Mahallesi’ndeki iki dönümlük bahçemde kış sebzeleri yetiştiriyorum. İki dönümlük bahçede yaptığım üretimin bana maliyeti 70 bin lira oldu. Hem kuraklık hem de maliyetin yüksek olması fiyatlara yansıdı. Özellikle sulaması olmayan köylerde insanlar ekim yapamadılar. Ekilen alanlarda da halen yağış olmadığı için rekolte çok düşük. Tüketimi karşılamıyor. Bu da doğrudan fiyatlara yansıyor” şeklinde konuştu. 

Muhabir: FİLİZ ÖZDEMİR