Aydın Ziraat Odaları Koordinasyonu Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal Pamuk Zirvesi’nde, Aydın tarımını tehdit eden tarımsal kuraklığa karşı Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin yaşama geçirilmesi için bir kez daha çağrı yaptı.

thumbnail_MEHMET KENDİRLİOĞLU

“TARIMSAL KURAKLIK VERİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Tarımın, dolayısıyla da pamuk sektörünün sorunları olduğunu ifade eden Kendirlioğlu, “Biz atadan, babadan pamukçuyuz. 1985’ten beri TARİŞ ortağıyım. Zaman zaman TARİŞ’te de görevlerim oldu. Şu anda Aydın tarımının temsilcisiyim. Hem Efeler Ziraat Odası hem de Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu’nun başkanıyım. Baktığınızda Aydın’daki sorunlarla, ülkemizdeki pamuk üreticisinin sorunları arasında çok büyük farklar yok. Sorunların hemen hemen hepsi aynı. Aydın’da pamuğun en önemli sorunlarından birisi tarımsal kuraklık. Biz bunu, 2024 yılında çok şiddetli yaşadık. Menderes’in en alt kısmındaki ilçelerimiz Söke ve Didim, daha sonra Koçarlı, İncirliova ve Aydın merkezdeki üreticilerimiz bunu yaşadı. Hem kalite kaybımız oldu hem verim kaybımız oldu. Bu 2021 yılında da yaşanmıştı. 2007’de yaşandı” görüşlerini dile getirdi.

Mugla Dalaman Cayi

“DEVLETİMİZ BUNU YAPACAK KUDRETE SAHİP”

Yağışlar Büyük Menderes’e hayat verdi Yağışlar Büyük Menderes’e hayat verdi

Kuraklığın 1980’li, 90’lı yıllarda da yaşandığını ancak şiddetinin her geçen yıl arttığını söyleyen Kendirlioğlu, şöyle konuştu: “Suyla ilgili, Aydın özelinde söylüyorum. Bir şeylerin yapılması gerekiyor. Çünkü önümüzdeki yıllarda da bu tür sıkıntıların yaşanması öngörülüyor. Enseyi karartmıyorum ama bugün itibarıyla barajlardaki suyumuz, şu anda geçen yıla göre daha az. Geçen sene ‘kısıtlı sulama’ programı uygulanmıştı ama bu yıl ismi ne olur bilmiyorum. Sulamayla ilgili yıllardır dillendirilen bir konu var. DSİ yetkilimiz burada, milletvekillerimize aktarıyoruz. Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesi. Bu gerçekten, Aydın tarımının geleceğini kurtarabilecek büyük bir proje. Bazen de bununla ilgili ‘hayal proje’, ‘çılgın proje’ gibi şeyler söyleniyor ama Sayın Bakanımıza da bunu ilettim. Rusya’dan Kuşadası’na doğalgaz getiren devletimiz, bunu hayli hayli yapar. Antalya’dan Kıbrıs’a denizin altından su götüren devletimiz 28 kilometrelik bu tüneli yapacak kudrettedir diye düşünüyorum.

2026 yılında bu proje bakanlığımız ve DSİ Genel Müdürlüğü nezdinde proje aşamasına geldiğini biliyoruz. 4 – 5 yıl içinde bunun gerçekleşeceğini umuyoruz. Tarımsal kuraklık hem ülkemizin hem de dünyanın sorunu.”

“MALİYETLER ARTTI, İŞÇİ BULMAK ZORLAŞIYOR”

Yalnızca pamukta değil, tüm mahsullerin üretilmesinde en büyük sorunlardan birinin girdi maliyetlerindeki artış olduğuna değinen Kendirlioğlu, “Akaryakıt, gübre, tohum, zirai ilaç ve işçilik maliyetlerimiz çok arttı. Tarımda insan gücü bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Gençlerimiz tarımla uğraşmak istemiyor. Burada olay yalnızca para değil, bunun sosyal boyutları da var. Gençlerimiz kırsalda, köyde kalmak istemiyor. 8 buçuk – 5 buçuk mesaisi olsun, hafta sonu, bayram tatili olsun istiyor. Ancak tarımda bu mümkün değil. Çünkü tarımda mesai kavramı yok” diye konuştu.

Muhabir: KIVANÇ UĞUR