Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, barajlarda biriken suyun yeterli düzeyde olmadığına dikkati çekti.
Yeni Kıroba’ya özel açıklamalarda bulunan Kendirlioğlu, “Barajlardaki su oranı yeterli değil. Geçtiğimiz yıl barajlarımızın doluluk oranı yüksekti, sıkıntı çekmedik. 2021’deki doluluk oranıyla şu andaki doluluk oranı bir değil. 2021’de çok büyük sıkıntı çektik. 2023’te 2021’deki doluluk oranına ulaşmadık” dedi.
Bütün bunlara karşın bahar aylarının yağışlı geçmesinin üreticiyi sevindirdiğini anlatan Kendirlioğlu, “Son bir ayda haftada bir, beş günde bir yağmur yağması bizim yüzümüzü güldürdü. Buğday ve yem bitkisi üreten üreticilerimiz, bahar yağmurlarından memnun. Buğday ve yem bitkilerinde verim ve kalite arttı. Tav suyuna ihtiyaç olan tarlalarımızın bir kısmı da yağışlardan dolayı başka suya ihtiyaç duymadı. Mevcut yağışlar tav suyunu kurtarmış oldu. Pamuk ekimi bugünlerde yoğun şekilde sürüyor. Yağıştan kaynaklı 10 - 15 günlük gecikme oldu. Bir hafta 10 gün içerisinde çok hızlı bir şekilde pamuk ekimi gerçekleştirilecek. Bu gecikme, verim veya kalite anlamında bize eksi anlamında dönmez” diye konuştu.
“EN AZ HASARLA ATLATMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Suyun öneminin altını çizen Kendirlioğlu, “Su olmadan hayat olmuyor. 2007 ve 2021 yıllarında yaşanan tarımsal kuraklıktan bazı tecrübeler kazandık. 2007’de çok büyük sıkıntılar çekmiştik. 2021’de Valilik, DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlüklerimiz ve ziraat odalarımızın işbirliğiyle bir dizi toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılardan sonra tecrübelerimizi masaya yatırdık. Ne şekilde hareket edeceğimizi belirledik. Şu anda 2 kat su geçerli. Mevcut sularımızın kullanılmamasından dolayı bu, 3 kat su olabilir ama şu anda bunu söylemek erken ve yanlış olur. Bizi bekleyen handikap tarımsal anlamda suya en çok ihtiyaç duyduğumuz 15 Haziran – 15 Eylül sürecinde, en kötü ihtimalle 3 aylık suya ihtiyacımız var. Ancak şu anda bir buçuk aylık suyumuz var. Kendi imkânlarıyla vatandaşımız bunu takviye edecek yeraltı sularıyla. Bu seneyi az bir hasarla atlatmaya çalışacağız” görüşlerini dile getirdi.
“İNCİRDE 15 GÜNLÜK GECİKME OLABİLİR”
Zeytin ve incirdeki durumu da değerlendiren Kendirlioğlu, “Zeytinde önümüzdeki yıl verimli bir sezon bekliyoruz. İncirde beklemediğimiz soğuk, yüksek kesimlerdeki incirlerde ‘sürme’ dediğimiz meyve dallarında sıkıntı yarattı. İncir bunu atlatacaktır. Olsa olsa 15 günlük bir gecikme olur” ifadelerini kullandı. (KIVANÇ UĞUR)