TBMM Genel Kurulu’nda söz alan İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, pamuk üreticisinin sorunlarını dile getirdi.

Aydın’ın pamuğu, inciri, zeytini ve kestanesiyle ülkenin lokomotifi konumunda olduğunu belirten Karakaş, “Bir buçuk aydır Aydın'da çiftçimizle ve vatandaşımızla iç içe birlikteydim. Vatandaşımızın dertlerini, sıkıntılarını dinledim. Özellikle tarım alanındaki vatandaşlarımızın feryatlarını buradan, bu kürsüden, milletin kürsüsünden hem büyük Türk milletiyle hem de siz değerli milletvekillerimizle paylaşmak istiyorum” dedi.

Kilis'ten Suriye'ye 4 yardım tırı gönderildi Kilis'ten Suriye'ye 4 yardım tırı gönderildi

“YÖNETİMSEL HATALAR YAPILDI”

İYİ Parti’li vekil, “Bu gördüğünüz beyaz altındır yani pamuktur ancak maalesef iktidarın yanlış tarım politikaları yüzünden bu beyaz altın çamura düştü. Pamuk, ülkemiz için son derece stratejik öneme sahip bir üründür ancak her zaman olduğu gibi yönetimsel hatalar pamuk üreticilerimizi çok ciddi anlamda sıkıntıya sokmuştur. Bürokrasideki lakaytlık, iş bilmezlik ve planlama hataları üreticilerimizi isyan ettirmiştir. Üreticilerimiz Devlet Su İşlerinin plansız sulama organizasyonları yüzünden ürünlerine zamanında su verememişlerdir. Normalde pamuk ilk ekildikten sonra elli beş altmış gün içerisinde ilk suyun verilmesi lazım ancak Devlet Su İşlerinin yanlış planlamaları yüzünden bu altmış beş yetmiş güne çıktığından dolayı pamuk büyüyememiş ve rekolte düşüklüğüne sebep olmuştur. Şimdi, maalesef bir dönümdeki rekolte ortalama 400 kilograma kadar düşmüştür. İcarlı olmayan, vatandaşın kendi tarlasına ektiği bir pamuğun şu an için ortalama maliyeti 28 lira. Eğer bu icarla ekiliyorsa 34-35'lere kadar çıkıyor. İcarlı ekim nedir? Başkasının tarlasının bir başkası tarafından belli bir meblağ karşılığı ekilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇİFTÇİYE YAPILAN ZULMÜ VİCDANLARA BIRAKIYORUM”

“TARİŞ pamuk fiyatını açıkladı, ne kadar? 25 lira. Şimdi bu, şu demektir: Çiftçi zararda demektir” görüşünü aktaran Karakaş, şöyle konuştu:

“Şimdi, hepinizin anlayacağı dilden size kısaca bir pamuk maliyet fiyatı çıkaracağım. Hani biraz önce dedim ya pamuğun maliyeti 28 lira. Şimdi, arkadaşlar düşünüyorlar ‘Ya, işte bu neye göre hesaplandı?’ Arkadaşlar, 1 dönüm pamukta sadece 690 lira su maliyeti var. Bu, geçen sene 350 liraydı ve yarısını teşvik amaçlı devlet ödüyordu. Bu da şu demektir: Yaklaşık 30 kilo pamuk demektir. Bakın, 1 dönümde totalde biz ne kadar pamuk elde ettik? 400 kilogram. Bunun 30 kilosu sadece su maliyeti, bu da yaklaşık yüzde 7,5'a tekabül ediyor. Şimdi, yine 1 dönümde 25 litre benzin kullanılıyor; benzin geçen yıl 17 liraydı, şimdi 41-42 lira, bu da 40-45 kilogram civarında pamuğa tekabül ediyor, bu da yüzde 10 yapıyor. Topladığınızda yüzde 17,5 etti. Yine, 1 dönümdeki zirai ilaç maliyeti 3.500 liradır, bu da 140 kilo pamuğa tekabül ediyor yani üretilen pamuğun yüzde 35'i kadardır. 1 dönümdeki gübre maliyeti 1.540 liradır, bu da yaklaşık 65 kilogram pamuk yapıyor, bu da üretim maliyetinin yüzde 15'i kadardır. Topladığımızda yüzde 67,5 yaptı. Yine 1 dönümde pamuk toplama maliyeti 1.200 liradır, bu da 50 kilogram pamuğa tekabül ediyor yani üretilen pamuğun yüzde 12,5'u yapar. Toplamda yüzde 80 etti.     Yine, 1 dönümde ot çapa maliyeti bin lira, bu da 40 kilogram pamuğa tekabül ediyor; bu da yüzde 10'u topladığımızda yüzde 90 yaptı arkadaşlar. Alet, ekipman, kredi faizleri, geldisi gittisi, vesaire derken bunun da 1 dönümde 1.500 lira maliyeti vardır. Bu da orana vurduğumuzda yüzde 15'tir. Ne yaptı? Yüzde 105 yani 100 birim pamuk gitti, 5 zararda. Bu nedir biliyor musunuz? Bu kendi tarlasını ekenin. Bir de icarlı ekeni düşündüğümüzde 200 kilogramı icara gittiğinden bu da yüzde 155'tir, eksi 55 zararda üretici. Şimdi, arkadaşlar, bu işin çözümü nedir? Bu işin çözümü pamuğun en az 35 liradan satılması lazım ki çiftçimiz zarar etmeden en azından başa baş çıksın. 1.6 liralık pirim desteğinin de en az 5 TL olması lazım. Çiftçiye yapılan bu zulmü kamuoyu ve sizlerin vicdanına bırakıyorum.”

Muhabir: KIVANÇ UĞUR