Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca ile mücadelenin bakanlığın ilgili genel müdürlükleri, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam bir iş birliği içinde yürütüldüğünü vurguladı. 2023 yılında hazırlanan "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" doğrultusunda, 2024 yılında seferberlik ilan edilmişti.
İLDE ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre, mücadele çalışmaları kapsamında başta kahverengi kokarca popülasyonunun yoğun olduğu 35 ilde, 196 ilçede, 1.272 teknik personelin katılımıyla çalışmalar gerçekleştirildi. Bu süreçte, yaklaşık 100 bin üretici, sektör temsilcisi ve basın mensubuna bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, eğitim filmleri, afişler, lifletler ve broşürler hazırlanarak üreticilere dağıtıldı.
40 BİN EV İLAÇLANDI
Biyoteknik ve biyolojik mücadele kapsamında ise biyoteknik amaçlı tuzaklar ruhsatlandırılarak yaklaşık 3 bin tuzak, il müdürlükleri aracılığıyla üreticilere dağıtıldı. Ayrıca, kışlak alanlarda yoğunlaşılarak yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahırda ilaçlama çalışmaları gerçekleştirildi. Biyolojik mücadelede ise kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı doğaya salındı.
300 BİN SAMURAY ARISI DOĞAYA SALINACAK
Gelecek sezon için planlanan mücadele çalışmaları ise daha da kapsamlı olacağı vurgulanan açıklamada, “Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde popülasyonun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacaktır. Bölge genelinde enstitülerimiz tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır” denildi.
Bakanlık ayrıca, kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticiden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında da ilgili bakanlıklarla gerekli çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı. Hasat sonrasında da mücadeleye ara vermeden devam edileceği belirtilirken, üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerinin uyarılarını dikkatle takip etmelerinin önemine vurgu yapıldı.