Söz konusu kanun teklifine İYİ Parti olarak destek vermediklerini açıklayan Karakaş, "Milletimizin parasıyla yöneticilerin keyfiyetine göre kanun yapmak bu Gazi Meclisimize yakışmıyor" dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 4 madde kabul edildi. Teklifin kabul edilen maddelerine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Aile ve Gençlik Fonu kurulması kararlaştırılırken, TBMM'de konuyla ilgili konuşma yapan İYİ Parti Aydın Milletvekili Karakaş, hükümete eleştiriler yöneltti.
“TAM BİR BELİRSİZLİK İÇERMEKTEDİR”
Karakaş konuyla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, "Şimdi "aile ve gençlik fonu" adı altında bir fon oluşturuyoruz. 1980'den bugüne yaklaşık 100'ün üzerinde fon oluşturulmuş. Birçok fon devam ediyor. Bilinen adıyla fakir fukara fonu, geliri yetersiz olan vatandaşlara kaynak amacıyla kurulan fon. Bu, maalesef, kamu kaynaklarını fakirleştirme adına dönüşmüş. Geçmiş kötü örnekler elimizdeyken iktidar, evlenmek isteyen gençlerimize vadettiği bu desteği neden Bakanlık çatısı altında yapmıyor? "Fon" adıyla bütçe dışı bir kaynak oluşturarak yapmak istiyor. 1'inci madde, fonun amacı "Evlenmek isteyen gençlere maddi destek bulmak." olarak ifade edilmiş ama hazırlanan kanun teklifi bu hâliyle tam bir belirsizlik içermektedir” dedi.
“KAOSUN MÜSEBBİBİ LÜTFEN BİZLER OLMAYALIM”
“Gençlerimize verilecek bu desteğin çerçevesi ve kriterleri kanun teklifinde maalesef bulunmamaktadır” diyen Karakaş, “İktidar partisi Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'nın pilot iller olarak belirlendiğini ifade ederken kanun teklifiyle ilgili de "Şartlar tamamıyla ilin ve bölgenin ihtiyaçlarına ve oradaki projenin şartlarına uygun olacak şekilde değiştirilebilir, güncellenebilir, sınırları genişletilebilir; bir kriter koymuyoruz." ifadelerini kullanmışlar. Milletimizin parasıyla yöneticilerin keyfiyetine göre kanun yapmak bu Gazi Meclisimize yakışmıyor. Bir kanun çıkarıyoruz, kimin için yapılmış belli değil, yaş sınırı belli değil, kimleri kapsıyor belli değil, verilecek para enflasyona göre güncellenecek mi o da belli değil. Bu kanunda imzası bulunan vekillere soruyorum: Getirdiğiniz bu kanun teklifinde belli olan ne vardır? Bir kanun yapıyoruz, bu kanunla ilgili her şey belirsiz. Allah rızası için bir işi de lütfen doğru yapalım. Keyfiyete dayalı yöneticilere bırakmayalım. Adı üstünde, kanun yapıyoruz. Yöneticinin insaf ve keyfine bırakılacak olan bir kanun kaostur, kaos yaratır arkadaşlar. Kaosun müsebbibi lütfen bizler olmayalım” diye konuştu.
“BU KANUN TEKLİFİ NET OLMALI, DENETLENEBİLİR OLMALI”
Çıkarılacak yasalarla kaosun önüne geçmelerinin gerekliliğine vurgu yapan Karakaş, “TÜİK verilerine göre yeni ev kurmanın maliyeti son üç yılda 2 katına çıkmıştır. Durum bu hâldeyken ev kurmak için ciddi bir maliyete ev satın almak ise artık maalesef hayale dönüşmüştür. Geçtiğimiz yıl 90 bin liraya bir ev kurulurken 2023'ün başında bu, 200 bin liraya, şu an ise 300 bin liraya ulaşmış durumda. Her fırsatta yandaş müteahhitlerin borçlarını siliyoruz, teşviklerle Mecliste bile transfer yapıyoruz, kamunun kaynaklarını oluk oluk aktarıyoruz. Madem gençlerimize destek olmak istiyorsanız afet bölgesi ilan edilen yerlerde karşılıksız olarak, gençleri borçlandırmadan yuvalarını kuralım, biz de hepsine destek verelim. Daha başlarını sokacak evi olmayan, kışı konteynerlerde geçirecek olan depremzede gençlerimiz için hazırladığınız bu kanun teklifi kamuya kontrolsüz yeni bir mali yük getirecektir. Dolayısıyla yapılacak bu kanun teklifi net olmalı, denetlenebilir olmalı, şeffaf olmalı. Kime verileceği belli olmayan... Biraz önce Komisyondan Sayın Milletvekilim dedi ki: "Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarına verilecek." Ama denetimsiz bir fondan aktarılacak kaynak oradaki sığınmacıların evlendirilmesinde mi kullanılacak, başka bir şeyde mi kullanılacak, bu kaynak farklı yerlere mi aktarılacak; belirsizlik içeriyor. Dolayısıyla buna biz İYİ Parti olarak destek vermiyoruz" ifadelerini kullandı. (MURAT TAN)