İMO Aydın Şubesi Başkanı Erbil Gökhan Sözeri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulması kararlaştırılan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri hakkında bilgi verdi, riskli yapıların dönüşümünün önemine dikkati çekti.
Sözeri, yaptığı yazılı açıklamada, “16 Ekim 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve illerde Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri kurulması hakkında mevzuat yayımlanmıştır. Öncesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından yürütülen Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uygulaması için ayrı Başkanlık ve Başkanlığa bağlı İl Müdürlükleri kurulmuştur. Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda 7 Kasım 2023 tarihinde birçok maddede değişikliğe gidilmiştir. Yapılan değişiklikler ile riskli yapı olarak tespit edilen yapıların hak sahiplerine tebligatlar artık Tapu Müdürlüklerince yapılmayacak ve tespit sonucunun mahalle muhtarlığı ve riskli yapıya asılmasını takip eden 15. gün ilgililerine tebliğ edilmiş sayılacak aynı zamanda tebligat Kentsel Dönüşüm Başkanlığın internet sitesinden ilan edileceği, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi şeklinde değişikliğe gidilmiştir. Yapılan değişiklik ile özellikle yurtdışında ikamet eden/bulunan hak sahiplerine yapılan tebligatlarda gecikmenin önüne geçmesi amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.
“BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Erbil Gökhan Sözeri, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yapılan diğer bir değişiklik ile riskli yapı tespiti yapılmasının engellenmesi durumunda ise başkanlıkça/ idarece talep edilmesi halinde, mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izine istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapıları/alanları açmak veya açtırmak suretiyle resen tespit yapılır/yaptırılır şeklinde değişikliğe gidilmiş ve binanın bir kısım hak sahipleri veya kiracıların yapılacak riskli bina tespiti çalışmalarının hızlandırılması amaçlanmıştır. Diğer bir önemli değişiklik ile de riskli yapı tespiti sonrası yeni yapılacak binanın yapılmasında 2/3 çoğunluk yerine salt çoğunluk aranması sağlanmıştır. Bu değişiklik ile de riskli bina tespiti sonrasında karar almanın kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Yapılan değişikler sonrasında ilimizde de Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü personeli belirlenmiş ve yeni Müdürlüğün özel olarak bir kanun uygulaması üzerinde çalışılması sağlanmıştır. Mevcut bina stokumuzun depremlerde gerekli performansı sağlamadığı yaşanan 6 Şubat 2023 depremleri ile bir kez daha anlaşılmıştır. Bu kapsamda yeni yapılacak binaların fennin gerektirdiği şekilde yapılması ve mevcut binaların dönüşümünü sağlamak büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle yaşadığı binanın sağlamlığından endişe duyan vatandaşların riskli bina tespiti veya bina performansı yaptırması büyük önem taşımaktadır. Umarız ki yapılan değişikler vatandaşlarımızın yapılarının dönüşümüne hız ve katkı sağlar.”