AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024-2028 Stratejik Planı'ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin büyüyen enerji talebinin karşılanması ve enerji arz güvenliğinin sürdürülebilir şekilde sağlanması için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük iş düşüyor.

Bu kapsamda, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin ve verimliliğin artırılmasının yanı sıra, altyapının artan ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde geliştirilmesine hız kesmeden devam edilecek.

Elektrik iletim ve dağıtımda şebeke yükünü hafifletmek ve yenilenebilir enerjiden üretimi artırmak için çatı ve cephelerde bireysel güneş enerjisi kullanımına ilişkin altyapının oluşturulması gerekiyor.

Bu amaçla, çatı ve cephe uygulamalı Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulum izin ve süreçlerinin basitleştirilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılması hedefleniyor.

Ayrıca, güneş enerjisinin de dahil olduğu Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeliyle yerli ürün kullanım şartı içerecek şekilde projeler de geliştirilmeye devam edilecek.

Çiftçilere 112,2 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak Çiftçilere 112,2 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Türkiye'de GES kurulu gücü ekim sonu itibarıyla 18 bin 923 megavata ulaştı. Stratejik plana gör, bunun bu yıl sonunda 19 bin 100 megavata, 2028 sonunda ise 33 bin 100 megavata çıkarılması hedefleniyor.

Bu dönemde, güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin toplam üretim içindeki payının yüzde 8'den yüzde 13'e çıkarılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA