Nazilli’de geçen aralık ayının sonunda Kıbrıs Caddesi üzerinde bulunan bir zincir dönerci dükkanında tüp değişimi sırasında patlama yaşanmış, tamamı kadın ve kız çocuklarından oluşan 8 kişi yanarak can vermişti. Olayla ilgili Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti raporunu tamamladı.
Bilirkişi raporunda, restoran sahibi L.Y’nin iş yerini bir firmadan devralmasına rağmen iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yenilemesi için Nazilli Belediyesi'ne müracaatta bulunmadığı gibi devir işlemini de bildirmediği ifade edildi.
TÜP DEĞİŞİMİ HATALI YAPILDI
Raporda patlamaya sebep olan arızalı tüpün bayiye bildirilmiş olmasına rağmen işyerinde tutulduğu belirtilerek "Tesisatın hatalı olmasına karşın iki adet sanayi tipi tüpün işletme içerisinde bulunması ve LPG tüp tedarikçisi bayi çalışanının açık alev ve sıcak yüzey olan işletme içerisinde müdahale etmesiyle olay meydana gelmiştir. Tüpün bayi çalışanı tarafından değişimi esnasında açığa çıkan gazın ısıyla buluşması ve patlama olması sonucu ortamda oluşan karbonmonoksit gazı zehirlenmesi ve aşırı ısıya maruz kalınmasıyla 8 kişi vefat etmiştir"ifadesine yer verildi.
GEREKLİ PROSEDÜRLER UYGULANMADI
Kazada işletmenin kusurlu olduğu belirtilirken, “Gerek kendi üzerindeki vidalı vanası arızalı olan, gerekse çalışmakta olan tüplerin kazanın olmasında bir etkisi yoktur. Vanası arızalı olan tüp en az 4 gündür restoranda durmaktadır, kaza tüp dağıtım elemanının müdahalesi ile meydana gelmiştir. İşletme içerisindeki tüp tesisatının birçok hatası bulunmaktadır. Mevcut tesisatın onaylı projesi yoktur. Kabul edilebilir değildir. Ancak kaza, tesisatın bir hatasından da kaynaklanmamıştır. Öncelikle boş ya da dolu LPG tüpü, işletme içerisinde olmamalıydı. Vanası arızalı olan tüp için arızalı tüp prosedürü uygulanmalıydı. Tüpün arızalı olduğu tespit edildiğinde derhal arızalı olarak etiketlenmeli ve kullanıcının mekanından çıkartılmalıydı. Yine arızalı etiketi ile tüp dolum tesisine ulaştırılmalıydı. Her ne olursa olsun açık alev ve sıcak yüzeyin bulunduğu kapalı mekanda tüp değişimi işlemi yapılmamalıydı. Tüplerin, konumlandırıldığı yer olan bodruma inen merdiven eşiğinde bulunmamalıydı" denildi.
İŞLETME SAHİBİ KUSURLU BULUNDU
Bilirkişi raporun sonuç bölümünde tüp dağıtım firması sahibi A.B’nin "Uygun olmayan yerdeki tüplerin değişimini yaptığı, arızalı tüple ilgili prosedürü uygulamadığı, tüp dağıtım sertifikası bulunmayan M.G.B’yi çalıştırdığı için kazanın oluşumuna etkisinin ve katkısının bulunduğu" belirtildi.
Tüpün değişimini yapan M.G.B ile ilgili ise "Yetkisi ve yeterliliği olmadığı halde tüp değişimi yaptığı, döner tezgahını kapatıp sıcak yüzeyin soğumasını beklemeden tüpü söktüğü, işletmede bulunan LPG tüp tesisatında gerekli vanaları kapatıp sökeceği tüpü sistemden izole edip sonrasında söküm yapması gerekirken uygun davranmadığı, arızalı tüpün etiketsiz vaziyette işletmede kalmasına neden olduğu için olayın oluşumunda etkisinin ve katkısının bulunduğu, restorant sahibi L.Y için ise "İki dolu LPG tüpünün işletme içerisinde kapalı dolapta havalandırması olmayan yerde olmasına izin verdiği, vanası arızalı olan tüpün 4 gün işletmede kalmasına göz yumarak tehlikeli durumun devamına sebep olduğu için faciada katkısının bulunduğu" ifade edildi. (HABER MERKEZİ)