TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Genel Kurulda, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

TBMM, algılama ve uyarı sistemleriyle yangından korunuyor TBMM, algılama ve uyarı sistemleriyle yangından korunuyor

Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ilişkin soruya yanıt veren Muş, EÜAŞ'ın Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 16'sını sağladığını belirtti. Muş, "3 tane kömür santrali, 45 tane HES, 6 doğal gaz çevrim santrali bulunuyor." diye konuştu.

Milletvekillerinin, "İşsizlik Sigortası Fonu'nun işçiler için değil işverenler için kullanıldığına" yönelik eleştirilerde bulunduğunu aktaran Muş, teklifte özellikle çalışanları desteklemek için bir maddenin yer aldığına işaret etti.

Komisyon Başkanı Muş, İşsizlik Sigortası Fonu'nun kuruluş amacının pirim ödeyenlere işsiz kaldıkları dönemde ödeme yapmakla birlikte aynı zamanda istihdamı koruyucu ve artırıcı tedbirleri almak, iş gücünün niteliklerini artırmak, iş gücü piyasası araştırmaları yapmak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"İşsizlik Sigortası Fonu'nun varlığı 2024 yılı sonu itibarıyla 359 milyar liradır. Bu doğrultuda fondan yapılan harcamaların yüzde 60,7'si doğrudan iş gücüne ve işsizlere yönelik harcamalardır. Yüzde 35,69'u istihdamı korumaya ve artırmaya yönelik olarak ilave istihdamı sağlayan destek teşvik ödemelerini kapsamakta. Yüzde 3,61'i ise Fon yönetiminin ve vatandaşa yönelik sunulan hizmetlerin daha etkin sağlanabilmesini temin etmek amacıyla yapılan harcamalardan oluşmaktadır."

En düşük emekli aylığının 14 bin 469 liraya yükseltilmesine ilişkin de Muş, düzenlemenin 2025 yılı Ocak ödeme döneminden itibaren geçerli olacağını belirterek, "Teklifin Meclis'te kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi halinde herhangi bir hak kaybının söz konusu olmaması ve 2025 Ocak aylıklarının fark ödemelerinin yapılması öngörülmekte." dedi.

2024 yılı asgari ücret desteğine ilişkin de Muş, "2024 yılının 11 ayında asgari ücret desteğinden aylık ortalama 1 milyon 463 bin 933 iş yeri yararlanmış, toplam 45 milyar 760 milyon lira destek sağlanmıştır. Bu uygulamanın hayata geçirildiği 2016 yılından günümüze kadar ise toplam 131 milyar 190 milyon lira destek sağlanmıştır. Yapılan düzenlemenin maliyetinin aylık 5 milyar 260 milyon lira, yıllık ise 63 milyar 130 milyon lira olması öngörülmekte." diye konuştu.

Kaynak: AA