Türk savunma ve havacılık sanayisinde 27 yıllık birikime sahip olan, sektörün önde gelen firmalarında sorumluluklar üstlenen Gani Göral, Kuanticy ile kuantum teknolojilerine yoğunlaştı.
Kuantum teknolojilerinde işlem, cihaz, donanım, yazılım ürünlerine, mühendislik, danışmanlık ve eğitim hizmetlerine odaklanan Kuanticy, Çinli bir üretici ile yaptığı iş birliği ile SPINQ Triangulum Mini bilgisayarını Türkiye’de bu alanda çalışan araştırmacı, eğitimci ve öğrencilerle buluşturdu.
Nükleer manyetik rezonans (NMR) teknolojisine dayalı, oda sıcaklığında çalışan, 3 kübit kapasiteli taşınabilir kuantum bilgisayarı Triangulum Mini, özellikle eğitim kurumları ve bilim meraklıları için tasarlandı. Cihaz, kuantum bilişimin temel prensiplerini öğrenmek ve uygulamalı deneyler yapmak isteyenler için fırsat sunuyor. Kullanıcılar, Triangulum Mini ile kuantum devrelerini tasarlayabiliyor, kuantum şifreleme tekniklerini öğreniyor ve kuantum sistemlerinin fiziksel özelliklerini keşfedebiliyor.
Gani Göral, Bilkent Cyberpark Hane etkinlik alanındaki teknoloji tanıtım etkinliğinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuantum teknolojilerinin gelişimi ve bu alandaki ihtiyaç dolayısıyla 1 yıl önce Kuanticy’yi kurduklarını söyledi.
Türkiye'nin bu alanda geride kalmaması gerektiğini vurgulayan Göral, gündemlerine kuantum işlem cihazları ve yazılımlarını aldıklarını ifade etti.
Göral, kuantum bilgisayar teknolojilerinin dünyada geleneksel yöntemlere dayanarak dev laboratuvarlarda çalıştırılabildiğini, ancak yeni nesil sistemlerle bu sürecin değiştiğini dile getirdi. Göral, "Eskiden kuantum sistemleri büyük laboratuvarda olan ve çok erişilemeyen, aşırı soğutmaya ihtiyaç olan ve sürekli işletilmesi gereken sistemlerdi. Şimdi nükleer manyetik rezonans teknolojisi ile oda koşullarında çalışabilen, masaüstü boyutlara inmiş cihazlar var. 10 kilogram civarında küçük bilgisayarlar gerçek işlemler yapabiliyor. Bunlar da eğitim amaçlı kullanılabiliyor." dedi.
Bu teknolojinin artık Türkiye’ye de getirildiğini ifade eden Göral, kullanıcıların doğrudan gerçek donanıma erişerek eğitim alabileceklerini söyledi. Göral, şöyle konuştu:
“Bu teknolojileri yıllardır takip ediyorum ve her gittiğim kurumda gerek yapay zeka gerek kuantum teknolojileri olsun bunların laboratuvarlarını kurmamız gerektiğini söylüyordum. Süper iletken tabanlıların maliyetleri yüksek olduğu için alternatif teknolojilere de bakıyordum. Sonra Çinli bir firmanın bu teknolojiyi eğitim amaçlı kullanabilir hale getirdiğini görünce onlarla irtibata geçtim. Onlar da incelediler baktılar, sektör bilgimiz ve buradaki güvenilirliğimiz nedeniyle bizimle bir işbirliğine gittiler. Artık bu teknolojiyi ülkemize getirebiliyoruz.”