Kent ekonomisine ve yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlayacak etkinliğin açılışında konuşan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, ‘marka kent’ vurgusu yaptı.
Efeler Belediyesi’nce bu yıl ikincisi düzenlenen Gastronomi Festivali, Pınarbaşı Mesire Alanı’nda görkemli bir törenle açıldı.
3 gün sürecek festival boyunca aralarında Sahrap Soysal, Nebil Özgentürk, Hazer Amani, Halil Ergün, Hale Soygazi ve Ali Ronay’ın da bulunduğu ünlü isimler, Efeler halkıyla buluşacak. Sergi, söyleşi, mutfak atölyesi ve yemek yarışması gibi etkinlikler düzenlenecek.
Açılış töreninde ilk olarak CHP Lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile protokol mensuplarının kutlama mesajları okundu.
Katılımcılara hitap eden Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Efeler’i marka kent yapma konusundaki tüm çabalarımızda yanımızda olan, bugün de ikincisini gerçekleştirdiğimiz Gastronomi Festivali’nde bizleri yalnız bırakmayan Aydın Ticaret Borsası’nın değerli üyelerine, AYESOB Başkanı’na ve oda başkanlarımıza, İYİ Partimizin İl Başkanı’na ve İlçe Başkanı’na, sivil toplum örgütlerinin değerli üyelerine, her açılışımızda yanımızda olan bütün kadın derneklerine, herkese ama herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Hepiniz hoş geldiniz” dedi.
TARIMSAL PROJELERDEN SÖZ ETTİ
Festivalin bu yıl ikincisini gerçekleştirdiklerini anımsatan Atay, şöyle devam etti: “Bu sene onları yapmamak için çaba sarf ediyoruz. Geçen sene konumuz zeytinyağı ve enginardı. Bu sene ana konumuz doğal besine ulaşım. Şunu çok önemsiyorum: gelişime katkı olan bir festival bu. Ama bir farklılığı daha var. Biz toprağı ektik, topraktan enginarlar, şevketi bostanlar hepsi üretildi. Onları hasat yapıyoruz. Fabrika kurduk, o fabrikada yalnızca kadınlarımız çalışıyor. O fabrikada ürünler konserve haline geliyor. Doğal gıdanın toplumla en ucuz şekilde buluşmasını sağlıyoruz Efe Bakkal ile. Bu böyle büyük bir proje. Bu projeye destek olduğunuz, her zaman yanımda olduğunuz için Efeler halkına, kadınlarımıza çok ama çok teşekkür ederim.”
PAROLA: DOĞAL GIDAYA ULAŞIM
Çocukların doğal ve sağlıklı beslenmelerine ilişkin yaşama geçirmeyi planladıkları projeden söz eden Atay, şunları kaydetti:
“Bu sene bir pilot okulla proje gerçekleştireceğiz. Biz Milano Paktı’na üye bir belediyeyiz. Türkiye’de üç belediye Milano Paktı’na üye olabildi. Birincisi Mersin Mezitli Belediyesi, ikincisi Aydın Efeler Belediyesi. Üçüncüsü de İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Konu şu: doğal gıdaya ulaşım. Bununla ilgili Fransa’da bir toplantı yapıldı. Oraya gittim. Orada bir İngiliz hoca, profesör, projesini aktardı. ‘Lütfen çocuklarımız için, geleceğimiz için, çocuklarımızın doğal gıdayla yaşantılarına devam etmesi için, kutulu, ambalajlı yiyecekler yerine doğal gıdayla beslenmeleri için İngiltere’de proje yaptık’ dedi. O proje kapsamında okullarda çocuklara sulu yemek, enginarı, fasulyesi, patlıcanı gıda olarak, belediyenin yaptığı yemekleri sunmuşlar. İlk birkaç gün kimse elini sürmemiş ama sonra tüm çocuklar yemeye başlamış. Bunu gerçekleştiriceğiz. Bir okulla anlaşacağız. O okul da vazgeçmez inşallah. 14 Mayıs’tan sonra hiç kimsenin ‘hayır’ diyemeyeceği bu projeleri gerçekleştireceğiz. Hiç endişe etmeyin. Bu projemizi muhakkak yapacağım. Sebzeleri dikeceğiz, o besinlerle Kadıköy’de yaptığımız modern yemekhanede yemekleri yapıp, çocuklarımızın okulda doğal besinle beslenmelerini sağlayacağız. Bunda kararlıyız.”
Katılımcılara teşekkür eden Atay, güzel bir hafta sonu geçirilmesi dileğinde bulundu.
“GASTRONOMİ, TURİZMİN İTİCİ GÜCÜ”
Slow Food’un Türkiye’deki Kurucusu, Gazeteci – Yazar Nedim Atilla da “Bir kez daha Aydın’da bir gastronomi festivalinde, böyle güzel, böyle coşkulu bir ortamda bulunmanın keyfi içerisindeyiz. Gastronomi festivalleri giderek yaygınlaşıyor. Çünkü gastronomi turizmin itici gücü. Biz burada gastronominin bilimsel işbirliğiyle sürdürülebileceği gerçeğinin altını çiziyoruz. Bakın, hemen arkamızda Yaşar Üniversitesi’yle, İzmirli fotoğraf sanatçılarının beraber düzenlediği bir sergi var. Kaçırmayın, çok kıymetli bir sergi. Yarın, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bir yayınıyla tanışacaksınız. Gördüğünüz gibi Adnan Menderes Üniversitesi’nin gastronomi bölümündeki kardeşlerimiz burada. Üniversitelerle işbirliği yapmadan gastronomi kültürünü yaygınlaştırmak çok mümkün değil. Efeler Belediyesi’ndeki sevgili dostlar ve Serdar kardeşimle bu organizasyonu yaparken buna çok dikkat ettik” diye konuştu.
Slow Food’un bir felsefe olduğunun altını çizen Atilla, “O felsefede geleneği, kültürü yaşatmak var. İşte Efeler Gastronomi Festivali, Mehmet Fatih Atay Başkanımızın çok önemli bir öngörüsüyle bu yıl ikincisini düzenlerken bunları yerine getiriyor. Toplumun tüm kesimlerini, Efeler halkının tamamını kucaklayacak bir festival olma yolunda ilerliyor. Stantları gezin, konukları görün. Emin olun size de iyi gelecek. Sözü bitirirken ne diyoruz? Bahar gelecek” diyerek konuşmasını tamamladı.
“CİDDİ BİR GASTRONOMİ MİRASINA SAHİBİZ”
Doç. Dr. Seda Genç de gastronominin ülke için önemine dikkati çekerek, “Bizler o kadar şanslıyız ki, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklarda yaşıyoruz. Çok ciddi bir gastronomi mirasına sahibiz. Bu mirasa sahip çıkmak ve yaşatmak ülkemizin geleceği için son derece önemlidir. Gastronomi festivalleri ise bölgenin ya da o yörenin mutfak kültürünü tanıtmak, buna sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, ayrıca hem ulusal hem de uluslararası arenada o bölgenin tanınırlığını, bilinirliğini sağlamak için çok büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu festivaller bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesine de çok ciddi katkılar sağlamaktadır. 2. Efeler Gastronomi Festivali’nin başta Aydın olmak üzere ülkemiz gastronomisine katkı vereceği inancıyla emeği geçen herkese, başta Başkan olmak üzere çok teşekkür ederim. Hepinize iyi bir festival diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başkan Atay, protokol üyeleri ve konuklar festivalin açılış kurdelesini kesti. Sergi ve stantları gezen Başkan Atay ve beraberindekiler, katılımcılarla sohbet etti.
Festival, 30 Nisan Pazar günü sona erecek. (KIVANÇ UĞUR)