ADÜ "Gönül İnşacısı Kadınlar: Kitap Okuma Atölyesi ve Okur Yazar Buluşması" projesi çerçevesinde düzenlenen "Yazar Rabia Christine Brodbeck Konferansı", ADÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Aydın Temsilciliği iş birliğiyle gerçekleşti. Etkinlik, Atatürk Kongre Merkezi Aydın Bey Salonu'nda gerçekleştirilirken, birçok önemli katılımcıyı bir araya getirdi.

Konferansa, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, 22 ve 24. Dönem AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Psikolog Öğr. Gör. Dilek Akıcı Tayanç, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Uzmanı ve Yazar Sevilay Durmuş gibi önemli isimlerin yanı sıra akademisyenler, öğrenciler ve davetliler de katıldı.

“TÜRKİYE’DE DOĞMUŞ OLMANIZ BİR ŞANS”

Etkinlik, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Psikolog Öğr. Gör. Dilek Akıcı Tayanç'ın açılış konuşmasıyla başladı. Konferansta, Rabia Christine Brodbeck'in biyografisi katılımcılara detaylı bir şekilde aktarıldı. Brodbeck, yaşam yolculuğuna profesyonel bir balerin olarak İsviçre'de başladığını ve bu yolculuğunun zamanla İslam ve edebiyatla kesiştiğini vurgulayarak, gençlere Türkiye'de doğmuş olmanın ayrıcalığını ve şansını hatırlattı.

Yazar Brodbeck, hayatında başına gelen en güzel şeyin, İslam ile tanışıp Müslümanlıkla şereflendirilmesi olduğunu vurguladı. Konferansın ilerleyen bölümlerinde katılımcıların soruları cevaplandırıldı ve etkinliğin sonunda teşekkür belgeleri takdim edilerek program sonlandırıldı.

RABİA CHRİSTİNE BRODBECK KİMDİR?

Rabia Christine Brodbeck Sezai, 1950 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde doğdu. 12 yaşında bale dersleri almaya başladı. 1986 yılında New York'ta bir tasavvuf dergahı sayesinde İslam ile tanıştı ve Müslüman oldu.Daha sonra İstanbul'a yerleşerek bir Türk ile evlendi. Keşkül, Altınoluk gibi çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve röportajları yayınlanmıştır. 2007 yılında “Avrupa’da İslâm“ isimli proje dahilinde, TRT’nin Avrupa Birliği için hazırladığı belgesel programa konu olmuştur.

Tasavvuf ile ilgili kitapları vardır. From the Stage to the Prayer Mat isimli kitabıyla 2009 New York Kitap Festivali'nde Spirituality dalında ödül kazandı.

Vatandaşlardan, Çerçioğlu’na Aydın Kitap Fuarı teşekkürü Vatandaşlardan, Çerçioğlu’na Aydın Kitap Fuarı teşekkürü

Brodbeck, 20 yıl önce ABD'den kendi ifadesiyle 'hicret' ederek Türkiye'ye gelmiş ve burada kitaplar yazmış bir yazardır. Eserlerinden bazıları 'Sahneden Secdeye', 'Modern Dansçının Dönüşümü', 'Sonsuz Kulluk', 'Ruhun Özlemi', 'Hazreti İnsan', 'Fakr’a Övgü', 'Velayet', 'Aşk Mesleği' ve 'Ağla' gibi kitaplarını içermektedir.

Yazar özellikle 'Tozun Aşkı' adlı eserinde, modern hayatın getirdiği sıkıntılardan kurtuluş için 'miraç yolculuğu'nun önemini vurgulayarak hepimizi kulluğumuzu hatırlamaya davet etmektedir. Brodbeck, bu eseriyle ilgili şu ifadeleri paylaşmıştır: "Müslüman olmadan önce namaza olan sevgim çok büyüktü. İslam'ı kabul ettikten sonra ise Sahibu'l-makam-ı miraç, Sahibu'l-makam-ı Mahmud Muhammed Mustafa'ya aşık oldum. Bu yolla secdeye olan aşkım daha da derinleşti, çünkü aslında bedeni secdeye sevk eden şey kalptir. O an, kalbimin Allah'ın nuruna olan bir aşkla dolup taştığını ve artık başka bir eylemin secde etmek kadar anlamlı olamayacağını anladım. Teslimiyetin, sevginin ve kalbin, yani kulluğun, Allah'a olan aşkın bir parçası olduğunu kavradım. O zaman secde anında, gözlerimin nuru olan namazın cevheri Muhammed Mustafa'ya (s.a.v.) karşı dayanılmaz bir çekim hissettim"

Kaynak: MURAT TAN