İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Aydın temasları kapsamında Söke’yi ziyaret etti. Pamuk tarlasında üreticilerin sorunlarını dinleyen Dervişoğlu, iktidara, “İthalat lobisine değil, çiftçiye para verin” sözüyle seslendi.
“Türkiye’nin her yerinde dert dinlemeye, dert sahibinin olduğu yere gidiyoruz” diyen Dervişoğlu, “Fındıkçının derdini Karadeniz’de, fıstıkçının derdini Gaziantep’te, sebzecinin derdini Bursa’da tarlalarında dinledik. Tuttuğumuz her yerden bin ah çıkıyor. Bu toprakların yabancısı değilim. Buradan 100 kilometre uzaktaki bir ilin milletvekiliyim. Pamuk tarlalarındaki derdin ne olduğunu diğer siyasilere oranla daha iyi bildiğimi söyleyebilirim” dedi.
“ÇİFTÇİLER, VATANI AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR”
İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş’ın da pamuk üreticisinin dertlerini Meclis kürsüsünde dile getirdiğini anımsatan Dervişoğlu, şöyle konuştu: “Dert sahibi olan sadece pamuk üreticileri değil. Türkiye’nin her yerinde çiftçi perişan edilmiş durumda. Bir taraftan girdi maliyetleri yükseliyor. Asıl mesele tarımda doğru bir planlamanın yapılmaması. Stratejik ürün planlamasının doğru yapılmaması. Destekler çok önemlidir. Bu topraklar sıradan topraklar değil. Çiftçilerimizin tarlalara olan sadakati aynı zamanda vatana olan bağlılıkları ve sadakatleriyle eşdeğerdir. Açık ve net olarak söylüyorum. Her çiftçinin tarlası vatanıdır. Bu topraklarda ekim yapılırken vatanı ayakta tutma mücadelesi veriliyor. Eğer bu toprakların çiftçisi para kazanamazsa kim para kazanacaktır? Bu kadar bereketli bir arazide çiftçilik yapanların hak ve hukukunu savunmak dururken çiftçiye eziyet etmenin kime ne faydası vardır?
Pamuktan bahsediyoruz. AB’nin kabul ettiği bir ürün bu. Bunun maliyeti bugünün hesaplamalarına göre, sayın milletvekilimiz hesaplamış. 25 – 28 lira arasında maliyet var. İcarlı tarlalarda bu 34 – 35 liraya çıkıyor. Kütlü pamuk fiyatı olarak da 25 lira belirlenmiş. Çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak?”
“ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN 200 MİLYAR LİRA ALACAKLI”
Türkiye’de gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’inin çiftçilere destek olarak verilmesinin kanuni bir emir olduğuna işaret eden Dervişoğlu, “Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası bir trilyon 100 milyar dolardır. Çiftçiye verilmesi icap eden rakam da bunun yüzde biri olarak 10 milyar doların üzerinde olmalıdır. Çiftçiye bu zamana kadar mazot ve diğer destekler hesaba katıldığına 157 milyar verilmiş olduğuna bakarsanız Türkiye’de çiftçi bu devletten bu yıl için 200 milyar lira alacaklıdır. Çiftçinin bankalara, tüccarlara olan borçları vardır. Bu borçlar da üst seviyeye yükselmiştir. Çiftçinin 850 milyar lira borcu var. 850 milyar liralık borç için yaklaşık 2 milyon kişinin gayrimenkul ve araçları üzerinde hacizler vardır. Çiftçinin tarlaları ipoteklidir. Çiftçinin bu dertten kurtarılması lazım. Bu çok zor değildir. Adnan Menderes’in doğduğu topraklardayım. Buraya ‘yeter söz milletindir’ demeye geldim. Bu dertlerin çözümü basittir. Çiftçinin hak ettiğini çiftçiye verirseniz çiftçi bu dertlerden kurtulur” diye konuştu.
Türkiye’nin bir milyon 200 bin ton pamuğa ihtiyacı olduğunu kaydeden Dervişoğlu, “Türkiye sadece bunun 650 bin tonunu üretebiliyor. Geri kalan pamuk da ithal ediliyor. İthalat lobisine vermeyi göze aldığınız parayı çiftçiye verirseniz bu derdi yerinde, pamuk tarlasında çözmüş olursunuz. Bu kadar basit. Çiftçinin devletten alacağını alması için tarla tarla dolaşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu’na Söke temasları sırasında İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti Ankara Milletvekili, eski Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Ertürk, İYİ Parti Söke İlçe Başkanı Çağlar Çelikez ve Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri de eşlik etti.