18.yüzyılda Cin Bey tarafından Cihanoğulları’nın güvenliğini sağlamak ve bölgenin ekonomik denetimini kontrol etmek amacıyla inşa edilen Cincin Kalesi, bugüne kadar herhangi bir restorasyon çalışması görmedi. Her yıl kalenin turizme kazandırılacağına dair haberler çıkmasına rağmen, ne yazık ki şu ana kadar herhangi bir restorasyon çalışması başlatılmadı.
Yıllardır ilgisizlikle kaderine terk edilen kale, bugün bir harabeye dönüşmüş durumda. Yerel halkın şikayetlerine rağmen somut bir adım atılmayan kale, her geçen gün tarih sahnesinden silinmeye bir adım daha yaklaşıyor.
TARİHİ KALEYE SEBZE EKTİLER
Kaleyi saran kuru otlar ve doğal aşınmanın yanı sıra, kale içinde bulunan tapulu arsalarda da ciddi sorunlar yaşanıyor. Arsa sahiplerinin tarihi alanı hiçe sayarak sebze ekmesi, kalenin kültürel değerini yok eden bir başka etken olarak öne çıkıyor. Ayrıca, bazı arsa sahiplerinin evlerini kullanmaması ve binaların zamanla yıkılıp harabeye dönüşmesi, tarihi yapının bütünlüğünü ciddi şekilde tehdit ediyor.
BİR TARİH YOK OLMANIN EŞİĞİNDE
Tarihi Cincin Kalesi, sit alanı ilan edilmesine rağmen, yetkililer tarafından somut bir adım atılmadığı için kalenin içinde tarımsal faaliyetler devam ediyor. Koçarlı Belediyesi'nin kamulaştırma sürecini başlattığı belirtilse de, kale içindeki tarım uygulamaları hâlâ sona erdirilmedi. Bölge halkı, bu tarihi mirasın korunması ve turizme kazandırılması için acil müdahale beklerken, yıllardır süregelen ilgisizlikten dolayı yetkililere tepkili.