Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, önceki dönem AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ve Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi’yle birlikte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı Ankara’da ziyaret etti.
Aydınlı çiftçiler, tarımın sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin hazırladıkları dosyayı Bakan Yumaklı’ya sundu.
Ziyarete ilişkin Yeni Kıroba’nın sorularını yanıtlayan Kendirlioğlu, “Her zaman söylüyorum. Tarımda sorunlar hep olacaktır. Önemli olan bu sorunları en aza indirebilmek. Tabii en başta gelen sorunumuz tarımsal kuraklık. Aydın için çok büyük tehlike arz ediyor. Aydın bunu en çok hisseden illerin başında geliyor. Bizi besleyen 3 – 4 barajımız olmasına rağmen kışın yeterli yağış olmayınca Büyük Menderes Ovası tarımsal kuraklıkla karşı karşıya. Buna dikkati çektik.
Bu konudaki çözüm önerimiz de soruldu” dedi.
EN TEMEL SORUN SULAMA
Tarımsal kuraklığa ilişkin en büyük projenin Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması konusunun olduğunu aktaran Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Bunu daha önce gerek Tarım Bakanlığı’na gerekse de DSİ’ye aktarmıştık. 2025 yılında proje ihalesine çıkılacağını söylenmişti. Bunun hızlandırılmasını talep ettik. Ben Sayın Bakanımıza şunu söyledim. Bu projenin maliyeti çok büyük değil. Aydın toprakları sulu tarıma elverişli, kuru tarıma elverişli değil. Gerekli su sağlanamazsa sonuçları çok daha büyük sıkıntılara gebe olur. O nedenle bu projenin hızlandırılmasıyla ilgili taleplerimizi ilettik.”
“BU PROJE GERÇEKLEŞİRSE KURAKLIK 50 YIL KONUŞULMAZ”
Kendirlioğlu, “Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Dalaman Çayı’ndan bir yılda bir milyon 200 metreküp su Akdeniz’e akıyor. Kemer Barajı’nda biriken suyun 4 katı su Akdeniz’e akıyor. Eğer bu su her yıl Akdeniz’e akıtılmaz da, bu suyun bir kısmı Kemer Barajı’na aktarılırsa tarımsal kuraklık söylemi 50 – 100 yıl boyunca bir daha konuşulmaz. Bu konuda da kalıcı çözüm sağlanır. Bu projenin ‘uçuk’ olduğuna ilişkin değerlendirmeler de yapılıyor bazen. Ben şunu söyledim Sayın Bakanımıza, Antalya’dan Kıbrıs’a yerin altından su götürülüyorsa bu proje de afaki değildir. Eğer yapılmazsa daha büyük maliyetler söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.
HAYVANCILIK VE ET PİYASASINDAKİ SORUNLAR
Bakan Yumaklı’ya hayvancılıktaki sorunları da aktardıklarını belirten Kendirlioğlu, “Her türlü girdi yükselirken süt fiyatları geriye düşüyor. Ödemeye ilişkin sıkıntılar yaşanıyor. Arz fazlası sütün, süt tozuna çevrilmesi konusunu da hep gündeme getiriyoruz. Ette yaşanan sıkıntıları konuştuk. Kesim fiyatları 250 – 300 lira bandında. Bu rakamlar 400 liralara kadar çıkmıştı. Bıçak fiyatında yüzde 20 civarında düşüş olmasına karşın, bu durum hiçbir şekilde rafa yansımadı, tüketici fiyatlarına yansımadı. Bu anlamda yaşanan sorunu paylaştık. Desteklemelerin günümüze göre güncellenmesi konusunu da Sayın Bakan’la paylaştık. Üretici kazanırken destek istemiyor. Bizim bu zor günlerde desteğe ihtiyacımız var. Yine, pamukta da bir lira 60 kuruşluk prim çok düşük kaldı. Şu anda 7 liralık bir prim talebimiz var. Bunu paylaştık” diye konuştu.
“AYDIN TARIMI ÇOK ZOR DURUMDA”
“Tabii bunları söylerken devletimizin içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Ancak imkânlar ölçüsünde çiftçimiz desteklenmeli” diyen Kendirlioğlu, şunları söyledi:
“Aydın tarımında tarımsal kuraklıktan kaynaklı verim kayıpları söz konusu. Domatesler tarlada kaldı, o kadar emekler boşa gitti. Domates markette 15 lira ila 30 lira arasında değişiyor. Tarlada 2 lira ama alan yok. Üreticimiz de bundan mustarip. Aydın tarımı şu anda gerçekten zor durumda. Sayın Bakanımız sorunları dinledi, notlarını aldı. Bu konuların hemen hepsinden haberdar olduğunu gördük. İnşallah bir an önce çözümler oluşur. En büyük dileğimiz bu.”