Sokak hayvanlarıyla ilgili yaşama geçirdiği projelerle dikkat çeken Kuşadası Belediyesi, Kirazlı Mahallesi yolunda bulunan Kuşadası Evcil Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde yıl boyunca binlerce sahipsiz kedi ve köpeğin bakım ve sorumluluğunu üstleniyor. Can dostları kent yaşamının ayrılmaz bir parçası olarak gören Kuşadası Belediyesi, merkez aracılığıyla sokak hayvanlarının geçici barınma, beslenme ve tedavi ihtiyaçlarını da karşılıyor.

3 veteriner ile 6 veteriner teknikerinin görev yaptığı merkezde, bir tane de kedi tedavi ünitesi bulunuyor. Kuşadası Belediyesi tarafından yaptırılan ünitede, tamamen kedilere özel tedavi uygulanıyor. Ayrıca hayvan ambulansı olan 2 Haybulans aracıyla da hasta ve yaralı sokak hayvanlarının yardımına koşuluyor. 7/24 esasına göre çalışan ekipler, mesafe gözetmeksizin Kuşadası’nın en ücra köşelerine giderek hasta ya da yaralı sokak hayvanlarına acil müdahalede bulunuyor.

GÜNDE ORTALAMA 10 KEDİ İLE 5 KÖPEK KISIRLAŞTIRILIYOR

Kuşadası Evcil Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, sokak hayvanlarının sağlık ve yaşam koşulları açısından büyük önem taşıyan kısırlaştırma hizmeti de sunuyor. Merkezde görevli veterinerler tarafından, tam donanımlı 2 ameliyathanede günde ortalama 10 kedi ile 5 köpek kısırlaştırılıyor. Kısırlaştırıldıktan sonra küpe takılan sokak hayvanları, bir süre gözetim altında tutulduktan sonra tekrar doğal ortamlarına bırakılıyor. Geçtiğimiz yıl 616 köpek, 2110 kediyi kısırlaştıran veterinerler tarafından, bu yılın ilk 5 ayında ise 1398’i kedi, 479’u köpek olmak üzere toplam 1877 sokak hayvanı kısırlaştırıldı.

‘SAĞLIK VE YAŞAM KOŞULLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

2023 yılında 2 bin 500’den fazla sokak hayvanını kısırlaştırmayı hedeflediklerini belirten Kuşadası Evcil Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fulya Akıllı, “Öncelikle Kuşadası Belediyesi olarak sahipsiz can dostlarımızı çok önemsiyoruz. Onlar bizlere emanet. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çevre, toplum ve tabi ki hayvan sağlığı için çok büyük önem taşıyor. Sokak hayvanları sayısı göz önüne alındığında yaptığımız kısırlaştırma işlemlerinin sahaya ciddi anlamda yansıdığını görüyoruz. Hayvan severler, yaşadıkları bölgede hasta ve kısırlaştırılmamış kedi veya köpek varsa rahatlıkla merkezimize getirebilir. Ayrıca Güvercin Masaya ait çağrı merkezi numarası olan 444 71 14’ü arayarak talep oluşturabilirler” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
 

Editör: ERDAL GÜNDÜZ