Buğdayda hasat mevsimi yaklaşıyor. Mayıs ayı ortalarında buğdayını hasat edecek olan çiftçinin gözü kulağı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun açıklayacağı fiyata çevrildi. Geçen yıl TMO, buğday alım fiyatını kilo başına 8 lira 25 kuruş açıklamış, kilo başına 1 liralık Bakanlık desteğiyle birlikte bu rakam 9 lira 25 kuruş olmuştu. Ancak diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi buğday çiftçisinin de maliyetleri geçen yıla göre çok yükseldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılı 1 kilo buğday üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş olarak açıkladı. Bayraktar, yaptığı açıklamada “Her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilerimiz artan maliyet karşısında ürettiği üründen hak ettiği geliri elde etmeyi bekliyor” dedi.

“ÜRETİCİ GEÇEN YIL ZARAR ETTİ”

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar geçen sene 1 kilo buğdayın çiftçiye maliyetinin 9 lira civarında olduğunu savunarak “Buğday üreticisi geçen yıl hiç kar edemedi. Üstelik TMO’nun randevu sistemini deforme etmesiyle randevu alamayan üreticiler buğdaylarını ortalama kilo fiyatı 5 liradan tüccara satmak zorunda kaldı. Çiftçiden 5 liraya buğday alan tüccar aldıkları buğdayı 9 liraya TMO’ya sattı” dedi.

“KİLO FİYATI 15 LİRA OLMALI”

Tarımda maliyet enflasyonunun son bir yılda yüzde 100 üzerinde arttığına dikkat çeken Başkan Özdamar “Özellikle sulanan alanlarda üretim maliyeti çok arttk. Son bir yılda mazot fiyatındaki artış yüzde 100’ü geçti. Bir çuval gübrenin fiyatı 700 liranın üzerinde. Sulama ücretleri anormal yüksek. Geçen seneyi zararla kapatan buğday üreticisinin bu sene için TMO’dan beklentisi kilo başına 15 lira fiyat açıklanması. Böylelikle yüzde 35 civarında bir kar elde etmiş olacak. Bunun yanı sıra TMO’nun alım noktalarının da artırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Muhabir: FİLİZ ÖZDEMİR