Başlıca geçim kaynağı tarım olan Aydın’da kuraklık tehlikesi her geçen yıl büyüyor. Bazı ilçelerde vatandaşlar yağmur duası etkinlikleri düzenlemeye başladı. Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, tarihte benzer dönemler yaşandığını ve içinde bulunduğumuz dönemde etkisini hissettiren kuraklık tehlikesinin 2080 yılına kadar devam edeceğini öngördü.

“ETKİSİ 2080’E KADAR HİSSEDİLECEK”

Başkan Özdamar konuya dair açıklamasında “Bugün yaşanan durum daha önce de yaşandı. Ben tarım tarihçisiyim. Güneş etrafında dünyanın dönüşü ile ilgili olaylar yaşanıyor. Yaklaşık 200 yılda bir dünya elips döngüden dairesel döngüye geçer. Bu dönemde mevsimlerin birbirine karışması gibi, kuraklık gibi olayları sık sık yaşarız. Örneğin; 1800’lü yılların başında Aydın’da bazı köyler kuraklık ve hastalık yüzünden dağılmış. O dönemdeki kuraklık çok güçlüydü. 1840’larda çok yoğun hissedildi, 1870’lerde zirveye çıktı ve 1926 yılına kadar sürdü. Yaklaşık 120 yıl süren bir kuraklıktan bahsediyoruz ve biz bu süreci yeniden yaşıyoruz. Bürokrasi sanıyor ki bu birkaç yıllık bir kuraklık, hayır! Biz bunu 2080’li yıllara kadar hissedeceğiz. Her yıl kademeli olarak bazı yıllar düşüp bazı yıllar artacak. Doğal afetler artacak. Bakın bu yaz sıcaklık rekorları kırıldı. Aydın’da anormal sıcaklıklar ölçüldü. Sonuçta sebzeler yandı, meyveler hemen kabuğunu kalınlaştırdı ve hem kalitede hem rekoltede sorunlar yaşadık.” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM SU PLANLAMASI YAPMAK”

Kuraklıkla mücadele yöntemleri hakkında bilgi veren Başkan Özdamar “Bizim başvurabileceğimiz kaynak yer altı sularıdır. Bunu doğru planlama ile doğru ve modern teknoloji sistemleri ile kullanmaktır. Bunu yaparken her ilçe için çiftçiler, muhtarlar ve ziraat odası başkanlarından oluşan ekipler kurarak her bölgenin ihtiyacını tespit edelim. Bunu yapmak hızla sorunun tespitini sağlar. İlk çözüm bu şekilde su planlaması yapmak, ikincisi de ürün planlaması. Çok su istemeyen ürünleri tercih etmeye başlamamız gerekiyor. Mısır, narenciye, yonca gibi ürünler yerine zeytin, incir gibi az su isteyen ürünlere yönelmeliyiz. Ayrıca devlet bu işe mutlaka katkı vermeli. Ziraat Bankası’nın 3 yıllık, 5 yıllık

Başkan Çerçioğlu: Güçlü kadınlar, güçlü toplumların temelidir Başkan Çerçioğlu: Güçlü kadınlar, güçlü toplumların temelidir

kredisiyle olacak iş değil. Hibe verilmeli çünkü çiftçi üretmezse millet aç kalır.” dedi.

“MODERN SULAMA SİSTEMLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI”

Başkan Özdamar açıklamasının son bölümünde yakın geleceğe dair korkutan öngörülerini de paylaşırken “Yazın yaşanan sıcak kuraklığının ardından şimdi de soğuk kuraklığı bekleniyor. Kış mevsimi de yağışsız geçebilir. Böyle olursa da ürünlerimiz ciddi zarar görür. Kuraklığın sonu yok. Bu nedenle devletin modern sulama sistemlerine ulaşmanın önünü açmalı” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: FİLİZ ÖZDEMİR