Darphanenin altın üretimi geçen yıla göre yüzde 408 arttı. Yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybı, yatırımcıların güvenli yatırım aracı olarak gördüğü altına talebi artırdı. Seçimin getirdiği belirsizlik ortamı da talebin rekor kırmasında önemli bir faktör oldu. Nazilli Sarraflar Derneği Başkanı İbrahim Önal altına olan talebin bu kadar artmasında bankalardaki kısıtlamaların da önemli bir rol oynadığını söyledi.

DARPHANE TALEBE YETİŞEMİYOR

Önal “Yatırım araçları konusunda insanların seçeneği azaldı. Bankalardan çok serbest piyasaya ve fiziki tarafa kaydılar. İnsanlar önceleri katılım bankaları aracılığıyla altın alabiliyorlardı ama şimdi bankalar kendi altınınızı götürseniz bile karşılığında para vermeye başladılar. Paranın değeri de sürekli olarak düşüyor. Hal böyle olunca istedikleri zaman istedikleri gibi kullanabilecekleri fiziki altına yöneldiler. Altın basma yetkisine sahip tek kurum olan Darphane altın talebine yetişemez hale geldi. Bu yüzden geçen yıla göre altın üretimi 4 kat arttı” dedi.

“ASIL YÜKSELİŞ HENÜZ BAŞLAMADI”

Altına talebin artmasına bağlı olarak fiyatın da yükselişe geçtiğini vurgulayan İbrahim Önal “Kuyumcuların firmalardan getirdiği çeyrek altının maliyeti artınca haliyle satış fiyatı da arttı. Fiyat artışının bir diğer nedeni ise kurlar arasındaki farklar. Merkez Bankası’nın kuru ayrı, bankaların kuru ayrı, serbest piyasadaki kur ayrı. Bizde kar marjı düşük olmasına rağmen hem döviz hem de altına talep yükseldi. Hatta zaman zaman tam altın bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı. İbrahim Önal Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımını durdurduğunda altının ons fiyatının 2 bin 300 lirayı bulabileceğini belirterek “Altında asıl yükseliş o zaman başlayacak” mesajı verdi. (FİLİZ ÖZDEMİR)
 

Editör: ERDAL GÜNDÜZ