Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, ‘Başkanlar Konuşuyor’ adlı röportaj dizimizin ilk konuğu oldu. Röportajda yönelttiğimiz soruları içtenlikle yanıtlayan Başkan Günel, ilçede bu dönem hayata geçen projelerle birlikte ileriye dönük vizyonundan bahsetti.

30 Mart 2019’da yapılan seçimlerde göreve seçilen Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in  bu dönem Aydın Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içindeki yönetim anlayışı, ilçeye alt ve üst yapı yatırımları kazandırılmasıyla birlikte değişim ve yeniliği de beraberinde getirdi. “Belediye başkanının makamı sokaklardır” sözünü şiar edinerek sık sık halkla iç içe olması, sahadaki talep ve önerilerin doğrudan kendisine ulaştırılmasını sağlayan Başkan Günel, ilçede turizm çeşitliğini artırmak için de esaslı çalışmalar başlattı. Gerçekleştirdiğimiz röportajda, büyük değişimlerin küçük dokunuşlarla başlayacağına inandığını belirterek Kuşadası’nın her noktasına değer ve estetik katmak için çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Başkan Günel, “Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikli hedefimizi, ‘modern ve estetik bir turizm kenti yaratma yolunda değişimin öncüsü olmak’ şeklinde belirledik” ifadelerini kullandı.

Ömer 5

Başkan adaylığınız sürecinde 68 bin seçmene mektup göndererek bir ilke imza atmıştınız. O süreçte bu mektuplara vatandaşlardan nasıl dönüşler aldınız?

Elbette ki adaylık sürecinde kendimizi, yaşama geçireceğimiz projelerimizi ve sunacağımız hizmetleri hemşehrilerimize anlatmak amacıyla pek çok çalışma gerçekleştirdik. Seçmenlerimize gönderdiğimiz mektuplar da bunlardan birisiydi. Yüzde 57.54 oy oranı ile seçimi kazandığımız düşünüldüğünde nasıl bir geri dönüş aldığımız ortadadır diye düşünüyorum.  

Ömer 2

Göreve seçildiğinizden bu yana mevcut personelle yolunuza devam ediyorsunuz. Personelle olan ilişkilerinizden bahseder misiniz?

Bizim en önemli sermayemiz insan kaynağı ve gücüdür. Emeğin değerine ve yüceliğine inanan sosyal demokrat bir insan olarak elbette ki personelimizin özlük haklarını korumak ve çalışma koşullarını mümkün olan en iyi noktaya getirmek amacıyla elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kaynaklarımızı en doğru biçimde kullanarak hiçbir personelimizi enflasyon rakamlarının altında ezdirmemek için azami çabayı gösteriyoruz. Geldiğimiz noktada da artık taşların yerine oturduğunu, maaş ve ikramiye ödemelerinin düzene girdiğini ve yaptığımız toplu sözleşmelerle çalışanlarımızın yüzünün gülmeye başladığını görmek bizler açısından büyük bir mutluluk kaynağı.

Ömer 1

“MOBİL OFİS ARACIMIZLA ÇÖZÜM ÜRETMEYE BAŞLADIK”

Sizi mobil makamınızla sık sık farklı mahallelerde vatandaşlarla iç içe görüyoruz. Bu uygulamanın artı yönlerinden söz eder misiniz?

Gerek adaylık dönemimde gerekse de göreve geldikten sonra “Belediye başkanının makamı sokaklardır” dedik ve mazbatamızı alır almaz da ilk iş olarak mobil ofis aracımızla vatandaşlarımızı evlerinde ve iş yerlerinde ziyaret ederek sorun, talep ve önerileri yerinde dinlemeye, çözüm üretmeye başladık. Bu uygulamanın en önemli artısı, kentin nabzını tutabilme olanağı sağlaması. İnsanlarla temas ettiğinizde, onları dinlediğinizde ve size aktardıkları sorunlara anında ya da kısa süre içerisinde çözüm ürettiğinizde güven duygusunu tesis etmiş oluyorsunuz ki yerel siyaset için en önemli noktanın da bu olduğunu düşünüyorum. Bu durum bizim de moral ve motivasyonumuzu artıran çok önemli bir etken. Bize güvenen ve sorunlarını çözeceğimize inanan insanların varlığını görmek çalışma azmimizi katlıyor. Öte yandan sorunları yerinde görüp tespit ettiğiniz zaman çözüm üretme aşamasında çok daha hızlı ve pratik adımlar atabilmek mümkün.

Ömer 8

“DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ OLMAYI BAŞARDIK”

Halihazırda devam eden görev süreniz çerçevesinde önceliğiniz neler oldu?  Vatandaşlar size iletilen hangi sorunların çözümüyle hangi taleplere ağırlık veriyorsunuz?

Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikli hedefimizi, ‘modern ve estetik bir turizm kenti yaratma yolunda değişimin öncüsü olmak’ şeklinde belirledik. Bu anlayışla, öncelikle acil sorunların çözümü için projeler geliştirerek uzun yıllardır belediye hizmetlerinden mahrum kalmış bölgelerimizin alt ve üst yapısını yenilemeye başladık. Görev süremiz boyunca sürdürdüğümüz çalışmalarla kentimizin merkezi noktalarından başlayarak farklı bölgelerde yürüttüğümüz yenileme çalışmaları ile değişimin öncüsü olmayı başardık. Yarattığımız yeni cazibe merkezleri, düzenlediğimiz ulusal ve uluslararası kültür-sanat organizasyonları, festivaller ve yürüttüğümüz tanıtım çalışmaları ile Kuşadası adını yeniden sıklıkla duyulur hale getirdik.

Büyük değişimlerin küçük dokunuşlarla başlayacağına inanarak kentimizin her noktasına değer ve estetik katmak için çalışmayı sürdürdük. 4 yıla yaklaşan görev süremiz içerisinde pandemi ve deprem gibi olumsuzluklar da yaşadık. Ancak bu olumsuzlukların kentimiz için geliştirdiğimiz projelere ve yapmayı planladığımız yatırımlara mani olmasına izin vermedik. Tüm ekiplerimizle birlikte 7/24 sahada olarak bir yandan temel belediyecilik faaliyetlerimizi aksatmadan yerine getirirken bir yandan kentimize artı değer kattık. Kentimize kimlik kazandırmak, marka değerini arttırmak ve turizm alanında 1980’li yıllardaki parlak günlerine dönmesini sağlamak amacıyla pandemi ile birlikte ortaya çıkan “yeni turizm” anlayışına uygun projeler geliştirdik.

Vatandaşlarımızdan gelen her talep bizim için önemli ve değerlidir. Bu nedenle yetki ve olanaklarımız dahilinde yerine getirebileceğimiz her talebe eşit derecede önem veriyoruz. Ancak pandemi ile başlayıp ekonomik kriz ile geçen son iki yıllık sürede önceliğimiz sosyal yardımlar oldu. Sosyal yardımlarımızı 4 katına çıkararak hiçbir hemşehrimizin kendisini yalnız ve çaresiz hissetmesine izin vermedik.

“DEPREMLE MÜCADELEYİ KURUMSAL BOYUTA TAŞIDIK”

Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen depremler zaman zaman halk arasında paniğe neden oluyor. Kuşadası depreme hazır mı? Bu yöndeki çalışmalarınız nelerdir?

Deprem ne yazık ki tüm ülkemizin olduğu gibi kentimizin de bir gerçeği. 30 Ekim 2020’de Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen ve yıkıcı etkisini İzmir’de gösteren depremin ardından 6 Şubat depremleri ile büyük bir yıkım ve acı yaşadık. Ülkece bu işin en ufak bir şakası olmadığını anladık. Kuşadası Belediyesi olarak bu kapsamda depremle mücadele çalışmalarımızı kurumsal bir boyuta taşıyarak Afet İşleri Müdürlüğümüzü kurduk. 6 Şubat depremlerinin ardından ise Yıkım İşleri Müdürlüğümüzü kurarak imara aykırı ve depreme dayanıksız yapıların yıkımlarını sistematik hale getirdik. Kentimizin yapı stoğunu belirlemek amacıyla denetimlerimizi sıklaştırdık.

Bunların yanında Kuşadası Belediyesi çalışanlarından oluşan bir arama kurtarma timi oluşturduk. Gönüllülük esasına göre kurulan Acil Arama Kurtarma Timi üyelerimizin eğitimleri devam ediyor. Öte yandan ülkemizin alanında en sivil toplum örgütü olan AKUT Arama Kurtarma Derneği ile iş birliği içerisinde hareket ederek derneğin faaliyetlerini daha verimli yürütebilmesi için kendilerine alan tahsis ettik.

Ömer 4

“ARYA A.Ş. DERLİ TOPLU BİR ŞİRKET HALİNE GELDİ”

Daha önceki dönemlerde sürekli zarar ettiği dillendirilen Arya Turistik Tesisleri A.Ş. sizin döneminizde kar eden bir noktaya geldi. Arya Turistik Tesisleri A.Ş. bünyesindeki yeni yatırımlar ve gelinen süreçte elde edilen başarıya dönük bilgilendirmede bulunur musunuz?

ARYA A.Ş’yi 2019 yılında 13 milyon borçla devraldık. Piyasaya olan borçları nedeniyle firmalar Arya A.Ş’ye ürün dahi vermiyordu. Ancak profesyonel bakış açısı ve mali disiplin programı ile şirketi kısa süre içerisinde kâr eder ve yeni yatırımlar yapabilir duruma getirdik. ARYA A.Ş, 2020 ve 2021 yıllarında pandemiye rağmen 4 milyon TL kâr elde etti. Geçtiğimiz yıl ise 8 milyon 671 bin TL’lik yatırım yaparak bünyesindeki işletmeleri yenileyen Arya A.Ş, sezonu 65 milyon TL’lik ciro ile kapattı. 2023 yılı hedefini ise 98 milyon TL ciro olarak belirledi. Kısacası 4 yıllık süreçte hiç yeni borç yapmadan, personel maaşlarını bir gün bile geciktirmeden tüm tesislerimizi yeniledik ve şirket bünyesine yeni tesisler kattık. Arya A.Ş, bilançosu düzgün, ekonomisi derli toplu bir şirket haline geldi.

“DENİZ İLE KENT MERKEZİNİ BÜTÜNLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Kuşadası’nda sürekli eleştiri konusu olan Çevre Yolu’na alternatif olarak projeniz var mı? Bu konuda yeni dönemde hangi çalışmalarda bulunmayı planlıyorsunuz? Şehir içindeki tek yön uygulamasıyla ilgili olarak vatandaşlardan ne yönde dönüşler alıyorsunuz?

Kentimizin fiziki koşulları dikkate alındığında alternatif yollar ve güzergahlar yaratmanın çok da mümkün olmadığı anlaşılacaktır. Bu durumda yapabileceğimiz en iyi şey mevcut durum içerisinde en rasyonel çözümleri yaşama geçirerek kent içi ulaşımı çile olmaktan çıkarmaktı. Bu amaçla kamuoyunda ‘tek yön’ olarak anılan Trafik Sakinleştirme Projesini 2020 yılında yaşama geçirdik. Bu proje, uzun ve kısa vadeli hedeflere sahip.

Proje ile kısa vadede kent merkezinde yaşanan trafik sorununu ortadan kaldırmayı hedefledik ve uygulamanın yaşama geçtiği günden bu yana ana arterlerde yaşanan trafik sorununu önemli ölçüde ortadan kaldırdık. Uzun vadede ise dünyanın tüm modern turizm bölgelerinde olduğu gibi yaya öncelikli bir trafik düzenini hâkim kılmayı, sahil bandını trafiğe kapatarak oluşturulacak bisiklet yolları ile bisikleti çevre dostu ve alternatif bir araç olarak ulaşıma dâhil etmeyi ve deniz ile kent merkezini bütünleştirmeyi hedefliyoruz.

Aydın Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde yürüttüğümüz 6 etaplık projenin 5 etabını hâlihazırda tamamlamış durumdayız.

Tek yön uygulaması ana arterlerde araç trafiğini rahatlatmasının yanında kaldırımların genişlemesi, mevcut otopark ve yeşil alan miktarının armasına da neden oldu. Trafik Projesi kapsamında yapılan 8 kavşak ile refüjlerin çimlendirme, ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışmaları ile kentimize 4 bin 200 metrekarelik yeni yeşil alan kazandırdık. Proje ile Kuşadası’nın uzun yıllardır yaşadığı otopark sorunu da büyük ölçüde azaldı. Otopark sayısı Atatürk Bulvarı’nda yüzde 24 oranında azalırken, Candan Tarhan Caddesi’nde yüzde 92 oranında arttı. Kentimizde bulunan otopark sayısı toplam yüzde 45 oranında artış gösterdi. Kent sakinlerimiz de kısa süre içerisinde yeni trafik düzenine alışıp uyum gösterdiler.

Kuşadası Kent Meydanı’ndaki çalışmalar ne durumda? Ne zaman hayata geçecek?

 Kent Meydanı projemizde yıkım çalışmalarını tamamladık. Turizm sezonunun ardından ise imalat çalışmalarına başlayacağız. Kuşadası’nın 2024 turizm sezonunu kendisine yakışır bir kent meydanı ile karşılamasını hedefliyoruz.

“BÜYÜKŞEHİRLE UYUM İÇERİSİNDE HAREKET EDİYORUZ”

Bu dönem Kuşadası’nda Aydın Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde hizmetler hayata geçmeye başladı. Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hayata geçirdiğiniz projelere ilişkin bilgilendirmede bulunur musunuz? Kuşadası sizin döneminizde Büyükşehir’den ne kadar yatırım aldı?

Başta Büyükşehir Yasası ile ilçe belediyelerinin yetki ve sorumluluk alanı dışına çıkarılan alt yapı ile ilgili yatırımlar olmak üzere Kuşadası’na değer katacak ve kentimizi modern bir turizm kenti haline getirecek her türlü proje ile ilgili olarak Aydın Büyükşehir Belediyemiz ile büyük bir iş birliği ve uyum içerisinde hareket ediyoruz. Örneğin, Kuşadası’ndaki içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Kirazlı Mahallesi İçme Suyu ve İsale Hattı yenileme çalışmalarına Büyükşehir Belediyemiz tarafından 16,5 milyon TL kaynak ayrıldı. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte kentimizin tamamı kısa süre içerisinde içme suyuna kavuşacak. Ayrıca ikinci konutların yoğun olarak bulunduğu Davutlar ve Güzelçamlı mahallelerimizin kanalizasyon sorununu çözmek için önemli adımlar atıldı.

65 milyon TL’lik bir yatırımla Davutlar TM3 terfi merkezinin yapımını tamamlayarak kullanıma açan ve terfi merkezine bağlı kanalizasyon altyapı şebeke-kollektör hatları ile elektromekanik işlerini tamamlayan Aydın Büyükşehir Belediyesi, Davutlar-Güzelçamlı Grup Kanalizasyon İnşaatı projesini sürdürüyor. 12 milyon TL’lik bir yatırımla 30 bin 850 metre uzunluğunda kanalizasyon hattı döşenecek. Böylece Davutlar-Güzelçamlı bölgesinin en önemli sorunu olan kanalizasyon sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşacak. Yine Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yaşama geçirdiğimiz Trafik Sakinleştirme Projesi, kentimizin trafik ve otopark sorununu büyük oranda çözdü. Bunların yanında mahallelerimizde gerçekleştirdiğimiz alt ve üst yapı yenileme çalışmalarını Aydın Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Bunların yanında Büyükşehir Belediyemiz tarafından TARİŞ arazisi üzerinde yapımı tamamlanan Hizmet Binası’nın bir kısmı Kuşadası Belediyesi’ne tahsis edildi.

Ömer 11

“TURİZMİ TÜM YILA YAYMAYI HEDEFLEDİK”

Kuşadası’nın turizmden yaz ayları dışında da hak ettiği payı alması için ne gibi çalışmalar içindesiniz? İlçeye kruvaziyer çekme dışında makro ölçekli turizm vizyonunuz nedir? Kuşadası’nın alternatif turizm potansiyelini değerlendirme noktasındaki hedeflerinizden bahseder misiniz?

Kuşadası Belediyesi olarak turizmi çeşitlendirmeyi ve 3 ayla sınırlı kalmaktan kurtararak tüm yıla yaymayı hedefledik. Bu amaçla eko turizm, kültür turizmi, termal sağlık turizmi gibi alanları geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürürken pandemi gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Pandemi ile birlikte değişen alışkanlıklara ve yaşam tarzlarına bağlı olarak turizmde de konseptlerin hızla değişme eğilimine girmesi ile birlikte Kuşadası olarak planlarımızı, “yeni dünyanın yeni turizm anlayışına” öncülük edecek yatırımlar üzerine yapmaya başladık. Bu kapsamda yaşama geçirdiğimiz projelerin başında Ada Camping kamp ve karavan alanı projesi geliyor.

Bir diğer önemli projemiz olan Kampinova’nın ise temelini attık. Aydın Büyükşehir Belediyemiz ve Habitat Derneği ile iş birliği içerisinde yaşama geçireceğimiz Kampinova projesi ile kentimizi pandemi sonrası sayıları artan “dijital göçebeler” için bir çekim merkezi haline getireceğiz. Bunların yanında turizmde değişen konsepte uyum sağlamak üzere misafirlerimize uzay ve Mars deneyimi yaşatabilecek “Mars Colony” projemizin hazırlıklarını sürdürüyoruz. Ek olarak bölgemizde bulunan termal kaynakları turizmde etkin bir biçimde kullanarak sağlık turizmi alanında da kentimizi ön plana çıkarmaya yönelik gerekli yatırımları yapıyoruz.

Ömer 3

ADA CAMPİNG, 2023 SEZONUNDA DA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR”

Adagöl, Ada Camping ve Adabahçe’deki çalışmalardan bahseder misiniz? Halka ne gibi katkı sağlıyor?

Adagöl Mesire Alanı, kentimizin en önemli mesire alanlarının başında geliyor. 2021 yılında yürüttüğümüz çalışmalarla bütünüyle yenilediğimiz Adagöl, halihazırda hemşehrilerimizin açık havada aileleri ve çocukları ile spor yapabilecekleri, eğlenebilecekleri, balık tutabilecekleri ve piknik yapabilecekleri çok önemli bir nokta.

Ada Camping ise kentimizi pandemi sonrası ortaya çıkan ‘yeni turizm’in merkezi haline getirmek ve alternatif bir turizm rotası oluşturmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında Aydın Büyükşehir Belediyemiz ile Davutlar Sevgi Plajı’nda yaşama geçirdiğimiz bir kamp ve karavan alanı projesi. Kapılarını açtığı günden bu yana binlerce kamp ve karavan tutkununu ağırlayan Ada Camping, 2023 sezonunda da büyük ilgi görüyor.

Kentimizde tarımsal üretimi geliştirmek ve hemşehrilerimizin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla 2020 yılında yaşama geçirdiğimiz Adabahçe projesini büyük bir başarı ile sürdürüyoruz. Belediyemize ait Değirmendere Mahallesi İğdecik mevkisinde bulunan 21 dönümlük arazinin 10 dönümü üzerinde kurulan ve bugüne kadar toplam 40 tona yakın mahsulün elde edildiği Adabahçe’den elde ettiğimiz ürünleri uygun fiyata Adamarket Ekspres ve Adamarket Karavan araçları ile hemşehrilerimize ve sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi ailelerimizin sofralarına ulaştırıyoruz.

İlçedeki STK’larla ortak çalışmalar yürütüyor musunuz? Kuşadası’nda ortak aklı hakim kılmak için girişimlerde bulunuyor musunuz?

Sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin en önemli unsurlarından olduğuna inanıyoruz. Özellikle yerelde bu çok daha önemli bir hal alıyor. Kuşadası Belediyesi olarak kentimizi ilgilendiren her türlü konuda sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini alarak ortak hareket etme çabası içerisindeyiz. Ortak hareket ettiğimiz konuların başında ise kültür, sanat, eğitim ve kırılgan gruplar olarak tanımladığımız engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklarla ilgili projeler geliyor. Herhangi bir hizmeti ya da projeyi yaşama geçirmeden önce konu ile ilgili çalışan sivil toplum örgütleri ile bir araya geliyor onları bilgilendiriyor ve görüş alışverişinde bulunuyoruz.

Ömer 10

“HER ZAMAN DAHA FAZLASINI YAPMAK MÜMKÜN”

Hayvan Dostu Belediyecilik kapsamındaki çalışmalarınız büyük takdir görüyor. Bu yönde daha başka projeleriniz var mı?

‘Can dostlarımız’ olarak gördüğümüz hayvanların kent yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünüyor ve onların sağlıklı koşullarda yaşam haklarını her fırsatta dile getiriyoruz. Bu kapsamda haybulans ve hayvan defin alanı başta olmak üzere pek çok önemli çalışmayı yaşama geçirdik. Önümüzdeki süreçte de ihtiyacı ve hayvan severlerden gelen talepleri de dikkate alarak farklı projeler geliştireceğiz.

Belediye Başkanı Ömer Günel’e yönelik aynı zamanda bu ilçede yaşayan bir vatandaş olarak özeleştiriniz nedir? ‘Şunu da yapsaydım’ dediğiniz neler var?

Açıkçası ‘şunu da yapsaydım’ dediğim bir şey yok. Bu kent için planladığımız ve öngördüğümüz her şeyi yaptık. Ancak bunu yeterli görmüyorum. Her zaman daha fazlasını ve daha iyisini yapmak mümkün. Bundan sonraki süreçte bunun için çalışacağım. (MURAT TAN)

Foto 2

Editör: DİLARA YERLİKAYA