CHP Nazilli Kadın Kolları Başkanı Cavide Sezen Çakırlı 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 89. Yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Parti binasında yapılan açıklamada kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinden sonra yapılan ilk seçimde 17 kadın milletvekilinin TBMM’ye girdiğini hatırlatan Çakırlı aradan geçen 89 yıla rağmen siyasette kadınların eşitsizlikle karşı karşıya olduğunu belirterek “Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler” ifadelerini kullandı.

İSTATİSTİKLERİ PAYLAŞTI

Açıklamasında 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere değinen Çakırlı “Ülkemizde 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’si kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’deki 50.217 muhtardan sadece 1.119’u; yani yüzde 2’si kadın. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi” dedi.

AK Parti Efeler’in acı günü
AK Parti Efeler’in acı günü
İçeriği Görüntüle

“EŞİTLİK MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR”

CHP’nin ana hedeflerinden birinin siyasette tam bir eşitlik sağlanması olduğunu belirten Cavide Sezen Çakırlı “Kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde "fermuar yöntemi” ile yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda Partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine’nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşuyor. Yüzde 30’un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 37’ye çıkardık. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

YAŞAMHAK PROJESİNİN ANLATTI

Başkan Çakırlı açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Bugünü bizler için özel kılan bir başka konu ise; YAŞAMHAK projemizin 3. yıl dönümü olmasıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçirdiğimiz projemizle, kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele ediyoruz. 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar on binlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam ediyoruz. Ekonomik şiddetten psikolojik şiddete, dijital şiddetten fiziksel şiddete kadar, bütün mağdur kadınları karakollarda, mahkemelerde, hastanelerde, savcılıklarda yalnız bırakmıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları, Barolar ve Meslek Odaları ile imzaladığımız protokoller sayesinde, kadınlara ve çocuklara destek oluyoruz. Acil durumlarda kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor. Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek.” 

Kaynak: HABER MERKEZİ