Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen 4. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi'nde konuşan Kacır, dünyada özellikle son yıllarda büyük teknoloji devriminin gerçekleştiğini söyledi.

Yapay zeka, bulut bilişim ve 5G gibi öncü teknolojilerin getirdikleri sayısız yenilik ve inovasyonun, hayatın her alanında hızlı dönüşüme yol açtığını belirten Kacır, bunun küresel güç dengelerini şekillendirerek, ülkeler arasındaki rekabeti yeniden tanımlayan stratejik unsur olarak öne çıktığını kaydetti.

Ramazan Bayramı'nda yapılan denetimlerde 696 düzensiz göçmen tespit edildi Ramazan Bayramı'nda yapılan denetimlerde 696 düzensiz göçmen tespit edildi

Kacır, Türkiye olarak bu süreci, küresel rekabette daha güçlü olmak ve toplumsal refahı artırmak adına da tarihi fırsat olarak gördüklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten ve yönlendiren ülke olma hedefiyle ilerliyoruz. Siyasette, dış politikada ve savunma sanayisinde bize dayatılmaya çalışılan sınırları çiğneyip, bize biçilen rollerin ötesine geçiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzla teknolojide öz yeterliliğini sağlamış, küresel rekabette güçlü ve bağımsız Türkiye inşa ediyoruz. Elbette bu yolda attığımız adımların odağında en kıymetli hazinemiz, insan kaynağımız yer alıyor. Biliyoruz ki büyük ve güçlü Türkiye bilimde, teknolojide ve inovasyonda öncü olmayı hedefleyen, üreten ve geliştiren nesillerle yükselecektir."

"Türk çocuklarının hedeflerinden vazgeçmek zorunda kalmadıkları Türkiye'yi inşa ettik"

Geçmişe dönüp baktıklarında, tarihin yarım kalmış ve akamete uğratılmış çalışmalarla dolu olduğunu gördüklerini aktaran Kacır, bilim insanlarının, mühendislerin ve müteşebbislerin, hak ettikleri desteği, ilgiyi ve takdiri yıllarca bulamadığına dikkati çekti.

Kacır, son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türk çocuklarının hayallerini sınırlamak, hedeflerinden vazgeçmek zorunda kalmadıkları Türkiye'yi inşa ettiklerini vurgulayarak, "Bilim insanlarımızın, genç beyinlerimizin yalnızca önlerindeki engelleri kaldırmadık, onlara bu yolda asla yalnız yürümeyeceklerini de desteklerimizle gösterdik. Bugün gençlerimizin Nuri Demirağ'ların, Vecihi Hürkuş'ların, Şakir Zümre'lerin, Nuri Killigil'lerin akamete uğramış serüvenlerini tamamlama kararlılığına şahit oluyoruz. Bayraktar, Akıncı, Kızılelma, Anka, Kaan, Hürjet, TCG Anadolu, Altay, Togg… Milli Teknoloji Hamlemizin bu vizyon projelerinin her birinde, yüreği bu vatan için çarpan TEKNOFEST kuşağının imzası var." ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, 2018'den bu yana her yıl coşkuyla düzenlenen TEKNOFEST'lerle gençlerin teknolojiye olan tutkusunu desteklediklerini dile getirerek, 81 ildeki Deneyap atölyeleriyle, bilim söyleşileri ve bilim fuarlarıyla, TÜBİTAK popüler bilim yayınlarıyla her yaştan insanı bilimle buluşturmaya devam ettiklerini belirtti.

Kacır, toplumda bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmak adına gerçekleştirdikleri çalışmaların önemli halkasını da bilim merkezlerinin oluşturduğuna işaret ederek, bilim merkezlerinde bilimi teorik yöntemlerin yanı sıra deneyimleyerek öğrenme fırsatını sunduklarını kaydetti.

"Konya Bilim Merkezi Projesi" ile 2008'de çıktıkları bu yolculukta, bugüne kadar 35 bilim merkezini bilim ve teknoloji tutkusunu yaymak amacıyla hizmete sunduklarını aktaran Kacır, "Bilim merkezlerimizde 15 milyondan fazla ziyaretçiyi bilimle buluşturduk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Kocaeli Bilim Merkezi de şüphesiz gerek başarılı çalışmaları gerekse de vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle öne çıkan merkezlerimiz arasında yer alıyor. Faaliyete geçtiği 2015'ten bu yana 2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan merkezimize sundukları destekler için Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ve Kocaeli halkına teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

Kacır, ilkini 2017'de düzenledikleri Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirveleriyle, ülkenin bilim ve teknolojide stratejik hedefleri doğrultusunda yeni projelerin geliştirilmesini amaçladıklarından bahsederek, "Bilim merkezlerinin kurulması ve işletilmesinde tüm paydaşları bir araya getirerek bilim merkezlerinin daha verimli çalışmasını sağlamak, sürdürülebilir modeller geliştirmek ve en iyi uygulamaları paylaşmak adına da işbirliği ortamları oluşturuyoruz." dedi.

Zirvenin 4'üncüsünün Kocaeli'de gerçekleştirildiğine değinen Kacır, zirveyle eş zamanlı 6 ayrı bilim ve teknoloji atölyesinde öğrencilere yönelik uzman eğitmenler eşliğinde etkinliklerin düzenleneceğini, 11 atölyedeki etkinliklerle Kocaeli Bilim Merkezi'nin etkileyici bilim şovları ve etkileşimli sergilerle her yaştan insan bilimle buluşturulacağını dile getirdi.

Kacır, insanlı ilk uzay bilim misyonunun hikayesini milletle buluşturan "Ufkun Ötesinde" sergisinin de şubat ayı boyunca merkezde ziyaretçilere açık olacağı bilgisini paylaşarak, "Değerli başkanım uygun görürseniz, sizlerin ev sahipliğinde Ufkun Ötesinde belgeselinin gösterimini de bu zirveyle eş zamanlı burada icra edelim. 2025 Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi ile bilim merkezlerimiz daha güçlü ve daha etkin yoluna devam edecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye olarak geleceğe umutla bakmalarını sağlayan, yarınların aydınlık olduğuna inanan gençliğe sahip olunduğunu vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler gençlerimize güvendikçe, onlara yatırım yaptıkça Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi birer birer gerçekleştirirken, her eserde gençlerimizin imzasının bulunacağına yürekten inanıyorum. Gençlerimiz icra ettikleri bilimsel faaliyetlerle ortaya koydukları eserler ve yaptıkları yeni araştırmalarla yalnızca akademi camiasına değil, ülkemize ve dünyaya yeni ufuklar kazandıracak. Gençlerimizin her daim yanında olmayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı'nda bilim ve teknolojideki hedeflerimize hep birlikte yürüyeceğiz."

Kaynak: AA