İklim değişikliği ve yaklaşık sekiz aydır beklenen yağışların gelmemesi, Bafa Gölü’nü olumsuz etkiliyor. Çevre halkının ekonomisine, balıkçılara ve turizm işletmelerine katkı sağlayan gölde, biyolojik çeşitliliğin devamı için büyük önem taşıyan su seviyeleri hızla azalıyor. Özellikle endüstriyel tesisler, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve jeotermal enerji santrallerinden arıtmasız olarak bırakılan atıklar Büyük Menderes Nehri üzerinden Bafa Gölü’ne ulaşarak kirliliği artırıyor. 

"1 Milyon Fidan Kampanyası" kapsamında 100 bin fidan toprakla buluşturuldu "1 Milyon Fidan Kampanyası" kapsamında 100 bin fidan toprakla buluşturuldu

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, gölün su giriş ve çıkışlarının tarımsal sulama nedeniyle yılın yaklaşık 5-6 ayı boyunca toprakla kapatıldığını belirtti. Sürücü, “Gölün kuzeyinde doğal ve kültürel peyzaj oluşturan Latmos Dağları, maden ocakları tarafından tahrip edilmekte. Maden ocaklarından akan toprak ve maden suları göl ekosistemine zarar veriyor" dedi. 

Bir zamanlar Türkiye’de yılan balığının en yoğun olduğu alanlardan biri olan Bafa Gölü'nde, 1984-85 yıllarında 60 ton yılan balığı avlanırken, bu rakam 1990’larda 2-6 tona kadar düştü. Bu düşüş, özellikle kanalların kapatılmasıyla daha da ciddi hale geldi. 

TBMM Dilekçe Komisyonu inceleme yapacak 

Sürücü, Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın Türkiye'nin en önemli ekoturizm merkezlerinden biri olması gerektiğini ifade ederken, "Bu doğa alanlarının korunması ve bölge halkının sorunlarının çözülmesi için bir umut ışığı doğdu. TBMM Dilekçe Komisyonu, Aydın ve Muğla Valiliklerini ziyaret ettikten sonra Bafa Gölü’nde incelemelerde bulunacak" dedi. 

Muhabir: NECATİ MALDAR