Aydın Efeler’deki Üçüncü Sanayi Sitesi’nde bulunan Bakan Saz Evi’nde enstrüman üretimiyle uğraşan 61 yaşındaki Hasan Bakan, yarım asra yaklaşan meslek yaşamı boyunca binlerce bağlama imal etti.
El emeği göz nuru ürünlerini gerek Türkiye’nin çeşitli yerlerine gerekse de yurt dışına gönderen Bakan, sağlığı elverdiğince mesleğini sürdürmenin gayreti içinde olduğunu dile getirdi.
“BABAM, BEN DOĞMADAN ATÖLYE KURMUŞ”
Mesleki yaşamının öyküsünü Yeni Kıroba’ya anlatan Bakan, babası Yusuf Bakan’ın saz ustası olduğunu ifade ederek, “Babam henüz ben doğmadan, 1950’li yıllarda saz atölyesi kurmuş. Ben 1962 doğumluyum. Bu nedenle ben de bu işin içinde büyüdüm. O yıllarda imalathanemiz Zafer Mahallesi’ndeydi. Babam 2002 yılında vefat etti. Şimdilerde sanayi sitesindeki atölyemde bu işi sürdürmeye çalışıyorum. Ayrıca Atatürk Kent Meydanı’nda satış mağazamız var. Hem bağlama çalıyorum hem de imalat ve onarım yapıyorum” dedi.
YURT DIŞINDAN DA MÜŞTERİLERİ VAR
Oyma dut ağacından saz imal ettiğini söyleyen Bakan, “Bir de ‘yaprak’ dediğimiz, 19 parça ağacın bir araya gelmesiyle yapılan saz var. Sazlarıma hem yurt içinden hem yurt dışından talep var. Ekonomik sıkıntılar, insanları da etkiliyor. İlk önce yeme içme gibi temel ihtiyaçlara zaman ayırıyor insanlar. Daha sonra enstrüman gibi ihtiyaçlarını karşılıyor” ifadelerini kullandı.
ELEKTRO DA ÜRETİYOR MİNYATÜR DE
Saz ustalığının sabır ve özveri gerektirdiğinin altını çizen Bakan, şöyle konuştu: “Bu işin sırrı, zamana yaymak. Malzeme çok önemli. Teknede, sapta, burgularda farklı ağaç ürünleri kullanılıyor. Yaprak bağlamayı bir günde imal edebiliyorum. Diğerlerinde yaş ağacı oyduğumuz için onun 3 – 5 ay beklemesi, kuruması gerekiyor. Bağlama ailesinde ne varsa hepsini imal ediyorum. Kısa sap, uzun sap, elektro, cura… Aklınıza ne gelirse üretiyorum. Hatta süs eşyası olarak minyatür bağlama da imal ediyorum. Bağlamanın 7 bin yıllık geçmişi var. Bu geleneği yaşatmaya çalışıyorum.”
Meslekte çırak yetişmediğini belirten Bakan, imalathanesinde kendi başına çalıştığını sözlerine ekledi. (KIVANÇ UĞUR)