Aydın’ın Söke ilçesinde Beşparmak Dağı eteklerinde bulunan Çalıköy, Avşar ve Yeşilköy sınırları içerisinde yer alan belirlenmiş su toplama alanı 15.88 km², gölalanı yaklaşık 135,58 ha, göl hacmi ise ortalama 3,68 hm³ olan Azap Gölü kurak geçen mevsimlerin ardından kuraklıktan nasibini almaya başlaması endişe vermeye başladı.  

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Aydın'da STK temsilcileriyle bir araya geldi TBMM Başkanı Kurtulmuş, Aydın'da STK temsilcileriyle bir araya geldi

Yaklaşık 17 yıl önce tamamen kuruyan ve tekrar oluşumunun ardında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" statüsüne kavuşan Azap Gölü'nde ekoturizm için de harekete geçilmiş, gölde av yasağı ile birlikte nesli tükenmekte olan kuş türlerinin de artması hedeflenmişti. Normal kış aylarında yer ter derinliği 5 metreye ulaşan Azap Gölü bir yandan gölü besleyen yan derelerin kuruması bir yandan Büyük Menderes Nehrindeki kuraklık nedeniyle su akışının olmaması Azap Gölünde sular her geçen gün çekilmeye başladı.  

 ”ENDİŞEMİZ BÜYÜYOR”  

Yeşil köy muhtarı Bülent Dalkılıç konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede Azap Gölü’nün Yılan Balığı ve Tatlı Su Balıkları, Tepeli Pelikanlar ve su kuşları olmak üzere, yaz göçmeni leylekler, yırtıcı kuşlar, Saz Kedisi gibi nadir canlı türlerini bünyesinde barındırdığını söylerken “Ayrıca gölümüz Doğa Severlerin önemli uğrak noktalarının arasında yer almakta. Gölü besleyen yan derelerin yanı sıra Büyük Menderes Nehrinden su akışının olmayışı Azap Gölünde gölde kurumayı hızlandırmakta. 2007 yılında tamamen kuruyan gölümüz büyük çabaları sonrası eski bereketli günlerine dönmüştü. Ama ne yazık ki son yıllarda yaşanılan kuraklıktan gölümüzün üçte biri kurudu ve tehlike her geçen gün büyüyor. Yağışlara umudumuzu bağladık” dedi.  

Muhtar Bülent Dalkılıç Azap Gölü ne Tarım ve Orman Müdürlüğünce binlerce yavru sazan balık yavrunsun atıldığını da sözlerine eklerken Büyük Menderes Nehrinden göle su akışını sağlayan kanalın temizlenmesi içinde gerekli başvuruları yapacaklarını sözlerine ekledi.  

Muhabir: NECATİ MALDAR