Karar duruşması, Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyetinin tüm sanıklar hakkında beraat kararı vermesinin ardından Zeren Ertaş’ın ailesi adliye önünde açıklamalarda bulundu.
“BİR CAN GİTTİ, NASIL HEPSİ SUÇSUZ BULUNUR?”
Anne Serpil Ertaş, verilen kararın kendilerini derinden sarstığını belirterek, “Bugünkü çıkan sonuç bizi hiç memnun etmedi. Çünkü nasıl karar verdiklerini anlayamıyorum. Nasıl hepsini suçsuz bulurlar? Anlamsız geliyor bana. Çünkü gözle görülür bir olay yaşandı. Zeren tek başına gitmedi o asansörün içerisine, Zeren ile birlikte 1 öğrenci daha vardı ve hepsi o asansörün içinde ne yaşandığını gördüler. Asansörde bir sorun olduğu zaten birkaç gün öncesinden biliniyordu. Kimse beraat sonucu beklemiyordu. Çünkü oradaki öğrencilerin hepsi biliyordu asansörün problemli olduğunu. Yurt idaresine asansörle ilgili kaç defa gittiklerini onlar bile hatırlamıyorlar. Ama bugünkü çıkan sonuç neye istinaden verilebiliyor. Bir can gitti orada. Nasıl hepsi suçsuz bulunur. Anlamsız” ifadelerini kullandı.

“ZEREN’ HERKES SUÇSUZ BULUNDU NASIL DİYECEĞİM”
Adalete olan güveninin sarsıldığını dile getiren anne Ertaş, Ben ülkemin adaletine güveniyorum demiştim, ama maalesef o kadar sarsıcı bir sonuç verdi ki bize adalet yerle bir oldu. Güvenim artık yok. Ama tabi ki biz bunu burada bırakmayacağız, en son nereye kadar gitmemiz gerekiyorsa gideceğiz. Buraya gelmek benim için ayrı bir acı. Mahkemede de söyledim, ben Aydın’da kızımdan daha çok zaman geçirdim. Bunu bile göz ardı ettiler. Zeren burada 25 gün kaldı ama ben 2,5 senedir buradayım. Ben Allah’ın adaletine güveniyorum. Bundan sonraki süreçte ne olacak bilmiyorum ama biz sonuna kadar gideceğiz. Ben İstanbul’a dönünce Zeren’e ne diyeceğim? Annecim herkes suçsuz bulundu nasıl diyeceğim. Bir gün herkese lazım olacak bu adalet. Bugün bize lazımdı, olmadı. O zaman anlayacaklar. Ben Cumhurbaşkanı’na, Adalet Bakanı’na sesleniyorum. Birçok konuya el attınız, lütfen Zeren’in davasına da el atın. Lütfen bizi de görün, bizi de duyun. Benim çocuğum 25 gün devlet yurdunda kalabildi. O kadar mıydı onun hayalleri. Nasıl göz ardı edeler. Lütfen Adalet Bakanı duyun beni, bir anneyi duyun, nasıl acı çektiğimi anlayın. Adalete tekrar güvenmek istiyorum. İstiyorum çünkü başka çarem yok” dedi.

“YARGILAYAN DEVLET, YURT DEVLETİN”
Baba Akın Ertaş ise sanıkların duruşmalara katılmamasına tepki göstererek, “Bugünkü sonuç bir kez daha gösterdi ki devletimiz vatandaşına sahip çıkmıyor. Biz mahkemelere İstanbul’dan geliyoruz, buradaki sanık statüsündeki kişiler sadece ilk mahkemeye geldiler. Burada suçluyu biz mi arayacağız? Suçu iye biz ispat etmeye çalışıyoruz? Burada onların buraya gelip, suçsuz olduklarını ispatlamaları gerekiyor, ama onların yüzü yok ki kendileri suçsuz olduklarına inanmıyorlar ki bizle yüz yüze gelmekten çekiniyorlar, kaçıyorlar. “Bu yurt özel bir yurt olsaydı, sonuçları böyle mi olacaktı. Devletin yurdu olduğu için mi? Yargılayan devlet, yurt devletin, o yüzden mi bu şekilde sonuç alıyoruz biz. Burada bizim istediğimiz şey emsal kararın çıkmasıydı. Biz Zeren’in geri gelmeyeceğini biliyoruz. Ama biz Zeren’in bu dünyaya bir farkındalık yaratmak için geldiğini düşünüyoruz. Adalet sağlansın ki Zeren’in de bu dünyadaki misyonu tamamlanmış olsun. Bundan sonra hiçbir çocuğun canı yanmasın” diye konuştu.
“SUÇLU KİM, SUÇLU ZEREN Mİ?”
Baba Ertaş son olarak şu ifadeleri kullandı; “Devlet gençlere sahip çıksın. Biz bunu istiyoruz. Bizim 17 yaşında bir oğlumuz var bu kararlar sonrasında biz onu nasıl sağlıklı bir birey olarak yetiştireceğiz. Neden devlet çocuğuna sahip çıkmıyor? Burada bu mahkemelerde devletin yetkilileri olması gerekiyordu. Yurt devletin yurdu, devlet ilk başta adını karalayanlara karı durması gerekiyordu. Ama kimse bize yardımcı olmadı. Kimse bize destek çıkmadı. Eşim ile benden başka kimsemiz yoktu. Sağ olsun öğrenci grupları desteklediler. Devletin yetkililere buraya gelecek, Adalet Bakanlığı veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı buraya bir yetkili atamıyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyiz? Bu yaşımıza kadar devletimize olan sorumluluklarımızı yerine getirdik. Devlete karşı kusurda bulunmadık. Neden bize sahip çıkmıyor devleti. Devletin suçluyu bulup cezalandırması gerekiyor. Suçlu kim, suçlu Zeren mi? Artık kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Adalet bir gün herkese lazım olacak. Belki bugün burada bu kararı veren hakime, sanıklara savunan avukatlara da lazım olacak. Allah herkese yaşattığını yaşamadan canını almasın.”




