Yeterli kış yağışının düşmediği Aydın, kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Alınan Valilik kararı uyarınca ildeki tarım alanlarına 2025 yılındaki sulama sezonunda yüzde 50 oranında verilecek. Bu, Büyük Menderes Ovası’ndaki toprakların yarısının sulanamaması anlamına geliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın çiftçisini 2024’ten daha kötü bir yılın beklediğini ifade etti.
İKİNCİ ÜRÜNE SU YOK
2007, 2021 ve 2024 yıllarındaki kuraklığı anımsatan Kendirlioğlu, “Bu sene 2024’ten daha kötü bir yıl bizi bekliyor. Bunu niçin söylüyorum? Barajlardaki doluluk oranı geçen seneden yüzde 25 daha az. Şu andaki görüntü bu. Bunla ilgili DSİ’de geçen hafta yaptığımız toplantıda, ziraat odalarını temsilen ben ve Mustafa Tanyeri katılmıştı. Bu konu orada konuşuldu. Hem Meteoroloji’den hem DSİ’den aldığımız bilgi bu yönde. Geçen sene kısıtlı su uygulaması yapılmıştı. Bu sene ise kısıtlı sudan da öte, arazilerin yüzde 50’sine su var, yüzde 50’sine su yok. Yani şöyle düşünün, bir milyon dönüm civarında Menderes’in suladığı arazileri düşündüğümüzde bunun yarısına su verilecek. Aydın’daki ekilebilir arazilerin yüzde 50’si ekilemeyecek durumda demektir. Sonuç itibarıyla ikinci ürüne de yok. Buğday arkası dediğimiz silajlık mısır, ayçiçeği gibi ürünlere maalesef hiç su verilmeyecek” diye konuştu.
“KAOS YILI OLACAK”
Sulama programının Valilik tarafından onaylandığını bildiren Kendirlioğlu, “2024, çiftçilerimiz için sıkıntılı bir yıldı, bu sene çok daha fazlası kaos yılı olacak. Çünkü çiftçimizin gelirinin yüzde 50 daha aşağı düşmesi demek. Çünkü çiftçi ekemeyecek. Çiftçilerimizin bir kısmı icarını, kiralamayı daha önceden yapmıştı. Parasını ödeyen de var, verecek olan da var. Bu da sıkıntıları beraberinde getireceğe benziyor. Aydın çiftçisi açısından hiç istemediğimiz bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir daha böyle bir yılın olmamasını diliyoruz. Ama bunlar temenniden öte geçmiyor. Küresel ısınma ve tarımsal kuraklık yoğun şekilde yaşanıyor” sözlerine yer verdi.
“DALAMAN ÇAYI KEMER BARAJI’NA BAĞLANMALI”
Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Kendirlioğlu, “Çok hızlı adımlar atılması gerekir. Bugün bu proje şu anda gerçekleşmiş olsaydı bu sıkıntıları çekmezdik. Bizlere de görev düşüyor. Vahşi sulamadan vazgeçilmesi, elimizdeki suyu da tasarruflu kullanmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.