Karacasu’da Dandalas Çayı kenarında 1950’li yıllarda Mustafa Elmas tarafından açılan su değirmeni, uzun yıllar ilçeye ve çevre köylerine hizmet verdi. Gelişen teknolojiyle birlikte 2000’li yılların başında faaliyetleri sona eren değirmen, bakımsızlıktan viraneye döndü. 

Değirmenin mülkiyet sahibi Şükrü Elmas, tarihi yapının restore edilerek, kültür turizmine kazandırılması konusunda yetkililere çağrıda bulundu. 

“ÇOCUKLUĞUMDA DEVE KERVANLARI GELİRDİ” 

Emekli öğretmen olan ve Dandalas Çayı kenarındaki restoran ve pansiyonu işleten Elmas, “Mülkiyeti bize ait olan değirmen yıllarca babam tarafından işletildi. Kendisi yaklaşık 25 yıl önce rahmetli oldu. Eskiden benim çocukluğumda Tavas tarafından gelen deve kervanları burada konaklar, onların getirdiği un, bizim değirmenimizde öğütülürdü. Şu anda pansiyonun bulunduğu yerde han vardı. İlçemizden de un öğüttürmek için gelen çok olurdu” ifadelerini kullandı.  

“RESTORASYON, BÜYÜK MADDİ İMKÂN GEREKTİRİYOR”

Günün değişen teknolojik gelişmeleriyle beraber su değirmeninin kapandığını anlatan Elmas, “Yıllar içinde ne yazık ki, bakımsızlıktan viraneye döndü. Geçtiğimiz yıllarda Dandalas Çayı Köprüsü’nün restorasyonu yapıldı. Değirmenle ilgili de bir restorasyon projesi gündeme geldi ve onaylandı. Devlet bu konuda hibe veriyormuş ancak onun da Aydın bölgesine birkaç yıldır verilmediğini öğrendim.

Mimar, ‘Restorasyonu kendi imkânlarınızla yapabilirsiniz’ dedi. Ancak bu da büyük bir maddi imkân gerektiriyor. Bir de projeye uygun olması gerekiyor. Uygun olmaması durumunda Anıtlar Kurulu’nun yıkma yetkisi var” diye konuştu. 

YETKİLİLERE SESLENDİ 

Aydın’da 'yılan hikayesi'ne dönen yol yapılıyor
Aydın’da 'yılan hikayesi'ne dönen yol yapılıyor
İçeriği Görüntüle

Restorasyon konusunda yetkililere çağrıda bulunan Elmas, “Dandalas, çok güzel bir doğaya sahip. Değirmenin restore edilip kültür turizmine kazandırılması durumunda Afrodisias’a gelen ziyaretçiler için burası da rotaya dâhil edilebilir hem de kültürel mirasa sahip çıkılmış olur” sözlerine yer verdi. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR