Aydın’da 2025 sulama sezonunda tarlaların yarısına su verilmemesi kararı, üreticileri ciddi bir krizle karşı karşıya bıraktı. Üretici temsilcileri, yüzde 50 sulama kararından vazgeçilerek, geçen yılki gibi “2 kat su” uygulamasının devam ettirilmesini istiyor. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ndeki toplantıya katılan ziraat odası başkanları, yetkililerle konuyu değerlendirdi.

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın’daki girişimlerden sonuç alamamaları halinde konuyu DSİ Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na taşıyacaklarını aktardı.

“BİZ İMZA ATMADIK”

Yeni Kıroba’ya konuşan Kendirlioğlu, “Takriben 15 gün önce DSİ’de tüm kurumların katıldığı, ziraat odalarını temsilen de ben ve Tanyeri’nin katıldığı toplantıda yüzde 50 sulama ile ilgili kararı DSİ bize söyledi. Bizim bu kararda herhangi bir dahlimiz yok. Bize bu bildirildi ve denildi ki, valilik onayına sunulacak. Bizim bunu kabul etmemizle ilgili bir imzamız yok. Tüm ziraat odası başkanlarımızı Efeler’de toplantıya çağırdım. Tüm oda başkanlarımızla beraber durumu inceledik. DSİ’nin böyle bir programı var. Geçen sene kısıtlı yani her parsele iki suydu. İkinci ürünlere de tav suyu şeklindeydi” ifadelerini kullandı.

483487825 661295726555865 7768391450259416212 N

“MASA BAŞINDAKİ KARARLAR, SAHAYA UYGULANAMIYOR”

Didim Belediyesi personelinin acı günü Didim Belediyesi personelinin acı günü

“Bu sene de daha kötüsü olan yüzde 50’ye geçildi” diyen Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Bu sene bırakın 2 suyu. Parselin yarısına su var, yarısına yok. Biz bunun sahada uygulanabilir olmadığını, kontrolünün çok güç olacağını ilettik. Önce kendi aramızda değerlendirdik. DSİ’de bugün gerçekleşen toplantıda da dile getirdik. DSİ’nin mantığı, su olmayınca arazilerin yarısına su verelim, yarısına vermeyelim. Ancak masa başında alınan kararlar, sahaya maalesef uymayabiliyor. Bunu uygulayacak olan bizleriz. Bunun artısını ve eksisini çekecek olan bizleriz. Bunun olmayacağını, uygulanabilir olmadığını ilettik. Çözüm önerimizi de sunduk. Geçen sene ikinci ürüne su verildi. Bu sene verilmiyor. Buğday arkasına verilmeyen su, ÇKS’de buğday ekilen alan 200 bin dönüm civarında. 200 bin dönümün su karşılığı, geçen senenin açığını kapatıyor.”

“SADECE ÇİFTÇİLERİ DEĞİL, TÜM AYDIN’I İLGİLENDİRİYOR”

Geçen seneki “2 kat su” uygulamasının bu yıl da sürmesini arzu ettiklerini aktaran Kendirlioğlu, “Bu su hakkaniyetli paylaştırılırsa bu suyun geçen seneye yakın bir şekilde üreticilerimize ulaştırılacağını düşünüyoruz. Buna karşılık da DSİ notlarını aldı. Bu konuda çalışacaklarını söylediler. Toplantıya tarım ilçe müdürleri, damızlık birliği, sulama birlikleri, bölge müdürü ve bölge müdürlerinin ekibi katıldı. Geniş kapsamlı bir toplantıydı. Çok sıkıntılı ve bizi mağdur edecek durumla karşı karşıyayız. Bu olay sadece çiftçileri değil, tüm Aydın’ı ilgilendiriyor. Sadece çiftçilerin sorunu, bizi ilgilendirmez denilemez. Yüzde 50 alanın sulanmaması Aydın’daki tüm alanları etkileyecektir. Hep beraber elbirliğiyle bunu değerlendirelim” görüşlerini dile getirdi.

"İYİMSER BİR HAVA GÖREMEDİM" 

Alınan sulama kararının sahada uygulanabilirliği olmadığını söyleyen Kendirlioğlu, “Bugünkü toplantıda yüzde 50 su kararından vazgeçileceği yönünde iyimser bir hava göremedim. O yüzden pek umutlu değilim açıkçası. Biz bu konuyu gerekirse il milletvekillerimiz vasıtasıyla DSİ Genel Müdürlüğü ve Bakanlığa kadar ulaştıracağız. Aydın doğal afet kapsamına alınmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: KIVANÇ UĞUR