CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Yeni Kıroba Gazetesi olarak 22 Haziran’da manşetten ‘MTA’dan Koçarlı’ya altın sondajı’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğumuz Koçarlı Sapalan Mahallesi’ndeki 3 ayrı noktada 2022 yılı Kasım ayında yapılan altın sondajı çalışmalarını TBMM’ye taşıdı.

Süleyman Bülbül (1)

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bayraktar’a konuyla ilgili olarak 5 soru yönelten Milletvekili Bülbül, 30 hanenin bulunduğu 106 nüfuslu Sapalan Mahallesi'nde yapılan sondaj çalışmalarının, en yakın eve mesafesinin 100 metre olduğunu vurgulayarak konuyla ilgili detaylı bilgi istedi.

“HALK SAĞLIĞININ OLUMSUZ ETKİLENECEĞİ TARTIŞMASIZDIR”

Milletvekili Bülbül söz konusu soru önergesinde, “Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından 2022 Kasım ayında Aydın ili Koçarlı ilçesine bağlı Sapalan Mahallesi’nde bulunan ruhsatlı altın maden sahasında üç ayrı noktada sondaj çalışması yapılmıştır. Anılan sondaj çalışmasının üzerinden yaklaşık 8 ay gibi bir süre geçmesine rağmen herhangi bir çalışma başlatılmamıştır. Keza alınan sondaj çalışmaları sonrası alınan numunelerin sonuçlarına yönelik herhangi bir bilgilendirme de yapılmamıştır. 30 hanenin bulunduğu 106 nüfuslu Sapalan Mahallesi'nde yapılan sondaj çalışmalarının, en yakın eve mesafesi 100 metredir. Kaldı ki sondaj yapılan bölgede incir dikimi de yapılmaktadır. Dolayısı ile yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına bu kadar yakın bir bölgede altın madeninin çıkarılması işleminde mahalle halkının sağlığının olumsuz etkileneceği tartışmasızdır. Zira altın madenini çıkarılması işleminde siyanürün kullanımı yaygın bir uygulamadır” ifadelerine yer verdi.

“NUMUNELERİN SONUÇLARINA YÖNELİK AÇIKLAMA YAPILACAK MIDIR?”

Bülbül soru önergesinde ayrıca Bakan Bayraktar’a yazılı olarak yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti; “Sondaj işlemlerinin ardından 8 ay uzunca bir süre geçmesine rağmen, çalışmalara devam edilmemesinin sebebi nedir? Sondaj çalışmaları sonrası alınan numunelerin sonuçlarına yönelik bir açıklama yapılacak mıdır? Çalışmalar sonrası hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Bu süreçte neden herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır? Sondaj yapılan alanda altının çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin herhangi bir karar alınmış mıdır? Alındı ise bu karar nedir? Altın çıkarılmasına karar verildi ise nasıl bir metot izlenecektir? Hangi kimyasal kullanılacaktır? Kullanılacak kimyasalın tespitinde işlem yapılacak alanın, yerleşim yeri ve tarım alanlarına yakınlığı gözetilmiş midir? Mahalle halkının sağlığının zarar görmemesi adına ne gibi çalışmalar yapılacaktır?” (MURAT TAN)

Editör: DİLARA YERLİKAYA